ChatGPT voor HR

meeting-wearhr-chatgpt

De WAT-meeting (We Are Together) van juni 2023 draaide om ChatGPT voor HR. Wouter van Gerderen had Lizzy Prins van Growth Consultancy uitgenodigd om de associates van WeAreHR! te informeren over de mogelijkheden van ChatGPT voor HR. Waar de ene associate ChatGPT al veelvuldig gebruikt, was de presentatie voor andere associates een kennismaking. De uitvalsbasis was Bij Aaltje aan de Linie in Woudenberg.

“Het geheim van ChatGPT output zit in de input”

Onderdeel van Lizzy’s presentatie was het oefenen met prompts (volgens Lizzy de aanwijzing die ChatGPT gebruikt om zijn werk te doen). Zij liet ook zien wat de toepassingen kunnen zijn in het brede HR-werkveld: E-HRM, Change, Recruitment en Learning & Development. “Het geheim van ChatGPT output zit in de input” stelde Lizzy. “Garbage in = garbage uit.” Ofwel hoe beter de vragen die je stelt, hoe beter de antwoorden. Vraag vooral door, maak het specifiek, dat genereert bruikbaardere antwoorden.

De plussen en minnen van ChatGPT

“Het was goed dat Wouter dit actuele onderwerp op onze agenda zette” zegt Margriet Schilperoord, één van de associates. “Hoewel ik voor dit soort innovaties eerder behoor tot de late adaptors dan tot de early, zette de presentatie van Lizzy over ChatGPT mij wel aan het denken. Daarbij kijk ik van nature kritisch. Sneller en efficiënter werken – wat werd genoemd als de belangrijkste voordelen om ChatGPT te gebruiken– heeft in mijn optiek een keerzijde. Mijn rol in het netwerk WeAreHR! is dat ik – waar anderen snel te enthousiasmeren zijn over nieuwe mogelijkheden – een kritisch geluid laat horen. Net als in mijn werk als interim HR-adviseur besteed ik graag aandacht aan de andere kant van een verhaal. Neemt niet weg dat door de komst van ChatGPT werk van mensen zal veranderen en dat raakt ook het werk van HR-professionals.”

Credits organisatie WAT-meeting: Wouter van Gerderen, Aline de Vos

Boek van organisatie- en veranderdeskundige Mirjam van Drimmelen

Mirjam van Drimmelen - Boek- Het geheim achter succesvolle samenwerkingsverbanden

Alleen werken is half werken. Dat is wat organisatie- en veranderdeskundige Mirjam van Drimmelen, associate bij WeAreHR!, predikt als zij samenwerkings- en verandertrajecten begeleidt. “De meerwaarde van samenwerken is synergie” voegt ze daaraan toe. Toch moest Mirjam rondom de publicatie van haar boek zelf eerst over een drempel heen om de samenwerking met anderen op te zoeken. Maar zodra zij het eenzame schrijfproces afwisselde met de interactie met anderen, kreeg haar manuscript de vleugels die het nodig had om tot publicatie te komen.

Door: Hennie van de Kar-Vervooren

Kennisdeling
Mirjam speelde al langer met het idee om haar kennis rondom samenwerking in en tussen organisaties toegankelijk te maken voor een breder publiek. In het kader van een master Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht (2011-2012) onderzocht zij in de technische dienstverlening het effect van meerjarige contractafspraken tussen partijen op de werkvloer. Mirjam: “Sindsdien ervaar ik in mijn werk dat het mensen ongelukkig maakt als de samenwerking in en tussen organisaties stagneert. Het frustreert omdat ze doelen niet kunnen bereiken of hun vakmanschap onvoldoende benut wordt. Mijn onderzoek toonde heel duidelijk aan dat de oorzaak is terug te voeren naar de contactafspraken die partijen hebben gemaakt en het leiderschap. Ik wilde hier meer mee – bijvoorbeeld in de vorm van een boek – maar was na mijn afstuderen direct druk met consultancywerkzaamheden.”

Van idee naar boek
Als organisatieontwikkelaar draagt Mirjam sindsdien haar steentje aan bij aan het oplossen van samenwerkingsvraagstukken. Ook zet zij in de jaren na haar master diverse stappen om haar ideeën om te zetten in boekvorm. Mirjam: “Maar zo eenvoudig is dat niet. Het was een proces van divergeren, convergeren, lezen, weggooien en nog meer schrappen. Op een gegeven moment groeide de noodzaak om het maar gewoon te gaan doen. Mijn netwerk moedigde mij aan om het boek te zien als een manier om mijn kennis en ervaring te delen. Najaar 2019 besloot ik daarom om minder uren te gaan werken, zodat ik mijn boek zou kunnen afmaken. De echte doorbraak kwam begin 2020; vanaf het moment dat ik ervoor openstond om er anderen bij te betrekken, werd het scheppingsproces makkelijker.”

Bundelen van krachten in het maakproces
In 2020 organiseert Mirjam een inspiratiebijeenkomst voor enkele mensen die zij vertrouwt en graag bij het maakproces wil betrekken. Mirjam: “Het effect van het bundelen van krachten heb ik in elke vezel van mijn lichaam ervaren. Het gaf een energieboost. Tegelijk zette het de boel op zijn kop. De betrokkenheid, kritische reflectie en kennis van anderen leidde tot verdieping en inzichten die ik alleen niet had kunnen realiseren. Vanaf dat moment was ik plichtig om het boek op te leveren. Anderen hadden er immers nu ook tijd ingestoken.”

Hulpmiddel voor leiders in organisaties
De publicatie komt er in 2020, samen met uitgeverij Haystack. Stilletjes, want midden in coronatijd. Mirjam: “Pas nu kan ik echt trots zijn op het resultaat en blij zijn met het feit dat het boek er is. Gek genoeg verrast het me steeds opnieuw wat er allemaal in staat en wat ik kan gebruiken om de leiders in organisaties te helpen bij het gebruiken van hun talent voor oplossingen die moeiteloos samenwerken mogelijk maken zodat synergie ontstaat.”

Voor leiders en organisatieprofessionals
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel beschrijft de basisprincipes, de vormen van samenwerkingsverbanden en de oorzaken van mismatches. Het tweede deel beschrijft de methode die Mirjam ontwikkelde om samenwerking te ontwikkelen. De methode heet VIA-BEGRIPP. Mirjam: “VIA helpt om te navigeren. VIA is de afkorting voor verkennen, inrichten en aansluiten. BEGRIPP is de sleutel tot goede gespreksvoering voor elk samenwerkingsverband. De letters staan voor de stappen die je daarin volgt.”
Het derde deel bestaat uit elf theoretische vensters waarin thema’s zijn beschreven die niet weg te denken zijn in de context van een intern of extern samenwerkingsverband, zoals omgaan met belangentegenstellingen, communicatie, groepsdynamica en leiderschap. Mirjam: “Het eerste en derde deel zijn toegankelijk voor iedereen die een samenwerking wil implementeren of verbeteren, in en tussen organisaties. Deel twee – de tool – richt zich meer op de organisatie- en veranderprofessional. Eén van de leuke reacties die ik op het boek terugkrijg, is: het leest makkelijk én je hoeft niet bij het begin te beginnen.”

Naar meer synergie
Volgens Mirjam is het toenemend belangrijk voor leiders om met open blik te kijken en slim te handelen als het gaat om de aansturing van hun organisatie. De mondiale, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen zoals internet waardoor alles met elkaar verbonden is, maken het noodzakelijk voor organisaties om samenwerken hoog op de agenda te zetten. Om aandacht te hebben voor het waarom en het hoe van het samenwerken. Intern én met externe partijen. Mirjam: “Zo speel je vlot in op veranderingen en kansen. Mijn boek helpt je om stap voor stap te begrijpen hoe je dat aanpakt en succes bereikt.”

Het geheim achter succesvolle samenwerkingsverbanden
ISBN13: 9789461264060
Aantal pagina’s: 320
is te koop via: www.sterkeschakels.nl a 32,50 (inclusief btw, verzendkosten, boekenlegger en een persoonlijke notitie van de schrijver).
Ook te koop via verkoopplatforms van managementboek, bol.com en Bruna.

Margriet Schilperoord, alweer een jaar lid van WeAreHR!

margriet schilperoord WEAREHR!

Margriet Schilperoord sloot zich in 2022 aan bij WeAreHR!. Zij is dan, met dertig jaar HR-ervaring op zak, enkele maanden bezig als interimmer bij de NS. Haar contract daar werd onlangs voor de derde keer verlengd. Alle reden om Margriet te vragen naar haar huidige werkzaamheden bij de NS én naar haar ervaringen met WeAreHR!.

Om met dat laatste te starten, hoe vind je het bij WeAreHR!?

“Hartstikke leuk! Zeker de maandelijkse inhoudelijke bijeenkomsten, die ik regelmatig probeer bij te wonen. Ik heb er inmiddels zelf ook één georganiseerd, namelijk over collectief leiderschap. We maakten toen kennis met de assessmentmethode van VerticalQ. Dat viel zo in de smaak dat daar tijdens de tweedaagse nog een vervolg aan is gegeven. Tegelijkertijd moest ik wel in het netwerk groeien.”

Je moest erin groeien, wat bedoel je precies?

“Ik vond de groep associates direct open en gezellig, maar had tijd nodig om te ontdekken wat we nu precies aan elkaar hebben. Het is best een groot gezelschap, dus het duurt even om van ieder een duidelijk beeld te krijgen. Naarmate de tijd vorderde, is er meer onderling contact ontstaan, ook buiten de maandelijkse bijeenkomsten om. Ik heb nu duidelijker in beeld wie waar welke opdracht vervult en wat ieders individuele kwaliteiten zijn. Dat maakt het makkelijker om elkaar in te schakelen bij specifieke HR-vraagstukken.”

Je werkt zelf interim als HR-specialist bij NS. Wat houdt dat in?

“Bij andere organisaties wordt deze functie meestal HR Business Partner genoemd. De kern is dat ik managers en medewerkers ondersteun bij HR-vragen op medewerker- en teamniveau. Binnen de NS is op het gebied van HR een grote verandering gaande. Het nieuwe dienstverleningsmodel, de manier waarop HR de business bedient, is gewijzigd. Met mijn ervaring krijg ik binnen NS de ruimte om HR-collega’s te coachen rondom het omgaan met deze verandering. Een enorm leuke taak, die ervoor heeft gezorgd dat ik steeds opnieuw ja heb gezegd tegen mijn contractverlenging, tot aan het einde van het jaar.”

Heb je al plannen voor daarna?

“In de korte tijd dat ik interim werk, heb ik geleerd dat ver vooruitkijken niet zoveel zin heeft. Pas als je weer (bijna) beschikbaar bent, ben je weer interessant voor organisaties. Ik ben geen projectmanager maar een HR-generalist die graag tijdelijk de plek inneemt van iemand die nog moet komen of er juist niet meer werkzaam is. Als ik me kan bezighouden met de dagelijkse HR-vraagstukken, en daarin de ruimte krijg om naar eigen inzicht ‘continu te verbeteren’ dan ben ik – zoals nu bij de NS – op mijn best en voor een organisatie het meest van toegevoegde waarde.”

Het eerste interview met Margriet nog eens teruglezen? Je vindt het hier:

Interview met associate partner WEAREHR! Margriet Schilperoord

PS Wil je als ervaren HR-professional ook deel uit gaan maken van het krachtige netwerk van WeAreHR!? Stuur dan een berichtje naar info@wearehr.eu.