ChatGPT voor HR

meeting-wearhr-chatgpt

De WAT-meeting (We Are Together) van juni 2023 draaide om ChatGPT voor HR. Wouter van Gerderen had Lizzy Prins van Growth Consultancy uitgenodigd om de associates van WeAreHR! te informeren over de mogelijkheden van ChatGPT voor HR. Waar de ene associate ChatGPT al veelvuldig gebruikt, was de presentatie voor andere associates een kennismaking. De uitvalsbasis was Bij Aaltje aan de Linie in Woudenberg.

“Het geheim van ChatGPT output zit in de input”

Onderdeel van Lizzy’s presentatie was het oefenen met prompts (volgens Lizzy de aanwijzing die ChatGPT gebruikt om zijn werk te doen). Zij liet ook zien wat de toepassingen kunnen zijn in het brede HR-werkveld: E-HRM, Change, Recruitment en Learning & Development. “Het geheim van ChatGPT output zit in de input” stelde Lizzy. “Garbage in = garbage uit.” Ofwel hoe beter de vragen die je stelt, hoe beter de antwoorden. Vraag vooral door, maak het specifiek, dat genereert bruikbaardere antwoorden.

De plussen en minnen van ChatGPT

“Het was goed dat Wouter dit actuele onderwerp op onze agenda zette” zegt Margriet Schilperoord, één van de associates. “Hoewel ik voor dit soort innovaties eerder behoor tot de late adaptors dan tot de early, zette de presentatie van Lizzy over ChatGPT mij wel aan het denken. Daarbij kijk ik van nature kritisch. Sneller en efficiënter werken – wat werd genoemd als de belangrijkste voordelen om ChatGPT te gebruiken– heeft in mijn optiek een keerzijde. Mijn rol in het netwerk WeAreHR! is dat ik – waar anderen snel te enthousiasmeren zijn over nieuwe mogelijkheden – een kritisch geluid laat horen. Net als in mijn werk als interim HR-adviseur besteed ik graag aandacht aan de andere kant van een verhaal. Neemt niet weg dat door de komst van ChatGPT werk van mensen zal veranderen en dat raakt ook het werk van HR-professionals.”

Credits organisatie WAT-meeting: Wouter van Gerderen, Aline de Vos