Interview met associate partner WeAreHR!

Margriet Schilperoord – Oplossingsgerichte HR-generalist

Margriet Schilperoord (61) versterkt sinds 1 mei 2022 WeAreHR! als associate. Zij is een oplossingsgerichte generalist die in een rol als HR-adviseur goed tot haar recht komt. Margriet neemt een groot netwerk en veel kennis op het gebied van allerhande HR-onderwerpen met zich mee. Zij vertelt over de keuze om haar HR-loopbaan na ruim dertig jaar op interim-basis voort te zetten en zich aan te sluiten bij WeAreHR!.

Klankbord van het management
Margriet is al sinds 1988 actief in het HR-werkveld. Zij bekleedde verschillende lijn- en adviesfuncties. Margriet: “Ik ben een generalist op het gebied van HR en van daaruit bekend met uiteenlopende HR-onderwerpen: van mobiliteit, reorganisatie en verandermanagement tot verzuim en functiewaardering. De rol als HR-adviseur past mij goed. Ik werk het liefst als klankbord en gesprekspartner van het management: kritisch meedenken en waar nodig de andere invalshoek belichten. Dankzij veel ervaring kan ik net iets meer bieden dan van mij wordt gevraagd.”

Oplossingsgerichte HR-adviseur
Oorspronkelijk is Margriet opgeleid als sociaal geograaf aan de Universiteit van Utrecht. Later volgde ze in deeltijd de opleiding Personeel en Arbeid. “Vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond werk ik analytisch en zorgvuldig. Daarbij kijk ik altijd naar de andere kant van een verhaal; dat ben ik verplicht aan mijn vak. In een rol als gesprekspartner/adviseur ondersteun ik een afdeling of het management op een directe en oplossingsgerichte manier.”

Van loondienst naar interim
Ondanks haar brede ervaring is het werken als interimmer voor Margriet nieuw. Het is een van de redenen waarom ze het fijn vindt om te zijn aangesloten bij WeAreHR!. “Vorig jaar heb ik bewust stil gestaan bij wat ik verder wil in mijn loopbaan. In die periode heb ik via mijn netwerk met veel mensen gesproken. Zo ook met Annemarie Kleiterp. Haar enthousiasme maakte me nieuwsgierig naar WeAreHR!. En na een vervolggesprek met Michel van Manen en het bijwonen van een bijeenkomst met de andere We-ers was ik overstag. Ik voel me heel prettig binnen deze groep HR-professionals. Bovendien vind ik het fijn om mijn kennis en netwerk in WeAreHR! in te brengen.”

Meer dan werk alleen
De keuze voor het interim werk biedt Margriet de ruimte om tijd te maken voor andere zaken naast haar werk. “Ik ben voor maximaal 32 uur per week beschikbaar voor functies waarin ik mensen en organisaties verder kan helpen bij het ontwikkelen naar hun doel toe. In mijn huidige interimfunctie bij de NS ervaar ik al hoe prettig het is om mijn kwaliteiten als interimmer te kunnen inzetten. Als interimmer bewaar ik makkelijker voldoende afstand om helder naar vraagstukken te kunnen blijven kijken zonder opgezogen te worden door een organisatie. Bovendien houd ik op deze manier in deze fase van mijn loopbaan bewust energie over voor andere zaken. Zo doe ik vrijwilligerswerk voor de stichting ‘Taal doet meer’ in Utrecht. En als mijn volwassen kinderen me nodig hebben, ben ik er ook graag voor hen. Verder besteed ik veel tijd aan mijn grote interesse in mode, ‘curated fashion’ zoals dat genoemd wordt. Kleuren en vormen blijven me intrigreren; of dat nu in een museum is of thuis als ik stoffen kleur of weef. Ik ben bevlogen in mijn vak en tegelijkertijd realiseer ik me meer dan ooit dat er meer is dan werk alleen.”

Interim een generalist op het gebied van HR nodig?
Informeer bij WeAreHR! naar een beschikbare HR-professional. Margriet Schilperoord werkt tot eind 2023 op interimbasis bij de NS. Daarna is zij voor maximaal 32 uur per week beschikbaar voor een generalistische HR-functie waarin zij het werken op locatie combineert met werken vanuit thuis.