Margriet Schilperoord, alweer een jaar lid van WeAreHR!

margriet schilperoord WEAREHR!

Margriet Schilperoord sloot zich in 2022 aan bij WeAreHR!. Zij is dan, met dertig jaar HR-ervaring op zak, enkele maanden bezig als interimmer bij de NS. Haar contract daar werd onlangs voor de derde keer verlengd. Alle reden om Margriet te vragen naar haar huidige werkzaamheden bij de NS én naar haar ervaringen met WeAreHR!.

Om met dat laatste te starten, hoe vind je het bij WeAreHR!?

“Hartstikke leuk! Zeker de maandelijkse inhoudelijke bijeenkomsten, die ik regelmatig probeer bij te wonen. Ik heb er inmiddels zelf ook één georganiseerd, namelijk over collectief leiderschap. We maakten toen kennis met de assessmentmethode van VerticalQ. Dat viel zo in de smaak dat daar tijdens de tweedaagse nog een vervolg aan is gegeven. Tegelijkertijd moest ik wel in het netwerk groeien.”

Je moest erin groeien, wat bedoel je precies?

“Ik vond de groep associates direct open en gezellig, maar had tijd nodig om te ontdekken wat we nu precies aan elkaar hebben. Het is best een groot gezelschap, dus het duurt even om van ieder een duidelijk beeld te krijgen. Naarmate de tijd vorderde, is er meer onderling contact ontstaan, ook buiten de maandelijkse bijeenkomsten om. Ik heb nu duidelijker in beeld wie waar welke opdracht vervult en wat ieders individuele kwaliteiten zijn. Dat maakt het makkelijker om elkaar in te schakelen bij specifieke HR-vraagstukken.”

Je werkt zelf interim als HR-specialist bij NS. Wat houdt dat in?

“Bij andere organisaties wordt deze functie meestal HR Business Partner genoemd. De kern is dat ik managers en medewerkers ondersteun bij HR-vragen op medewerker- en teamniveau. Binnen de NS is op het gebied van HR een grote verandering gaande. Het nieuwe dienstverleningsmodel, de manier waarop HR de business bedient, is gewijzigd. Met mijn ervaring krijg ik binnen NS de ruimte om HR-collega’s te coachen rondom het omgaan met deze verandering. Een enorm leuke taak, die ervoor heeft gezorgd dat ik steeds opnieuw ja heb gezegd tegen mijn contractverlenging, tot aan het einde van het jaar.”

Heb je al plannen voor daarna?

“In de korte tijd dat ik interim werk, heb ik geleerd dat ver vooruitkijken niet zoveel zin heeft. Pas als je weer (bijna) beschikbaar bent, ben je weer interessant voor organisaties. Ik ben geen projectmanager maar een HR-generalist die graag tijdelijk de plek inneemt van iemand die nog moet komen of er juist niet meer werkzaam is. Als ik me kan bezighouden met de dagelijkse HR-vraagstukken, en daarin de ruimte krijg om naar eigen inzicht ‘continu te verbeteren’ dan ben ik – zoals nu bij de NS – op mijn best en voor een organisatie het meest van toegevoegde waarde.”

Het eerste interview met Margriet nog eens teruglezen? Je vindt het hier:

Interview met associate partner WEAREHR! Margriet Schilperoord

PS Wil je als ervaren HR-professional ook deel uit gaan maken van het krachtige netwerk van WeAreHR!? Stuur dan een berichtje naar info@wearehr.eu.