Talent Marketplace – Integraal digitaal HR-platform voor een leven lang leuk werk

talent marketplace wearehr

De behoefte aan een Talent Marketplace wordt steeds urgenter. De juiste inzet van dit instrument geeft namelijk onder andere meer zicht op de verborgen parels binnen een organisatie. Voor medewerkers is een Talent Marketplace een hulpmiddel om een leven lang leuk werk te doen. Zeker grotere organisaties van meer dan 500 medewerkers zien de waarde en noodzaak in van een Talent Marketplace.

Hans van der Velden, partner van WeAreHR!, en Hans Harteveld, associate van WeAreHR!, wisselen aan de hand van vijf vragen met elkaar van gedachten over hoe een Talent Marketplace medewerkers en organisaties kan helpen bij onder andere interne mobiliteit.

1. Wat is een Talent Marketplace?
Een Talent Marketplace integreert losse systemen op het gebied van Talent Management. De meest voorkomende zes bouwstenen van zo’n integraal digitaal HR-platform zijn:
1. Werving & Selectie
2. Learning
3. Beoordelingssysteem
4. Opvolgingsplanning
5. Strategische planning
6. Skills management
Hans Harteveld: “Josh Bersin, onder andere auteur van diverse boeken over HR, heeft mij geïnspireerd om mij verder in de waarde van een Talent Marketplace te verdiepen. Bersin ziet de Talent Marketplace als de volgende stap in Talent Management.”
(zie ook het al in 2020 verschenen artikel op Zipconomy ).

2. Waarom is een Talent Marketplace juist nu actueel en nodig?
Om verschillende redenen is de inzet van een Talent Marketplace juist nu actueel. Hans van der Velden: “De menskracht is beperkt. Elke organisatie roept om medewerkers. Bovendien willen medewerkers zelf een leven lang leuk werk.” Hans Harteveld: “Daarbij komt de digitale transformatie die nu bij veel bedrijven gaande is, waardoor functies veranderen en om andere vaardigheden vragen (red. zie ook het artikel ‘Waarom up- en reskilling de termen zijn van nu en de komende jaren’.) Bovendien lijkt de pandemie de behoefte aan een volgende stap op het gebied van interne mobiliteit te hebben aangewakkerd.” Hans Harteveld: “Als organisatie wil je een HR-ecosysteem waarbij de medewerker zelf aan het roer zit. De medewerker zelf weet waar hij staat door zijn skills te kennen, maar hij weet ook wat het gat nog is naar die ene functie die hij op termijn graag zou willen doen. Dat stimuleert een medewerker om zichzelf in de juiste richting te ontwikkelen.”

3. Wat is het nut van een Talent Marketplace?
Hans van der Velden: “Een Talent Marketplace is vooral nuttig voor grotere bedrijven met 500 medewerkers of meer. Immers hoe groter de organisatie, hoe meer het zicht ontbreekt op wat men aan talenten en vaardigheden in huis heeft.” Hans Harteveld: “Meer dan vijftig procent van de grote bedrijven weet niet exact wat de skills zijn van hun medewerkers. Diamanten binnen de organisatie blijven daardoor verborgen, wat in de huidige arbeidsmarkt een verloren kans is. Een Talent Marketplace is daarom de volgende stap op het gebied van interne mobiliteit en recruitment.” Hans van der Velden: “Een faciliterende tool als een Talent Marketplace kan een hulpmiddel zijn om een beter totaalbeeld te krijgen bij wat al aan talent in huis is. Vervolgens kun je gericht instrumenten inzetten om mensen verder ontwikkelen. Die instrumenten hoeven overigens niet per se digitaal te zijn.”

4. Wat zijn de valkuilen als je met een Talent Marketplace aan de slag wilt?
Er is voldoende reden om als grotere organisatie actief aan de slag te gaan en te blijven met de ontwikkeling van talent management, in de vorm van een Talent Marketplace. Toch zijn er ook valkuilen. Hans Harteveld: “De grootste valkuil is dat je te snel naar de oplossing wilt. Dus neem eerst de tijd om goed te bepalen waar je als organisatie behoefte aan hebt en wat je programma van eisen is. Het systeem moet daar naadloos op aansluiten. Bovendien ben je er niet alleen bij de selectie van een platform. Er is echt een cultuuromslag nodig bij het management en de medewerkers.” Hans van der Velden: “Het zijn trajecten die vaak meerdere jaren duren omdat ze inderdaad gepaard gaan met een cultuurveranderingsproces, waarin medewerkers steeds zelfstandiger zaken doen en aan het roer zitten van hun loopbaan.”

5. Waaruit kan de begeleiding vanuit WeAreHR! bestaan bij de opzet van een Talent Marketplace?
• Maken van een businesscase met een heldere situatieschets en uitvraag (rfp,  request for proposal)
• Helpen bij het selecteren van aanbieder en een applicatie (rfi, request for information)
• Projectmanagement bij implementatie van een Talent Marketplace
• Verzorgen van communicatie- en verandermanagement

Begeleiding bij de opzet van een Talent Marketplace? Mail naar WeAreHR!: info@wearehr.eu

Hans Harteveld is gespecialiseerd in Learning & Development. Hij combineert zijn L&D functie bij PostNL met a.i. L&D opdrachten als zelfstandig L&D (HRD) professional.
Naast ruime ervaring op het gebied van Learning & Development en IT loopt hij warm voor innovatie, digitalisering (van leren) in het bijzonder.

Hans van der Velden
is gespecialiseerd in het optimaliseren van HR organisaties met aandacht voor het proces, ICT en de mensen.

Een succesvolle vacaturetekst is als een spekkoek

Ronald van Driel - WEAREHR!

Het schrijven van een vacaturetekst die het beoogde effect heeft, namelijk dat geschikte kandidaten solliciteren op de vacature, is een kunst. Maar waarom eigenlijk? En hoe kun je jezelf die vaardigheid eigen maken?

Beschouw een vacaturetekst als een spekkoek. Met misschien wel elf laagjes die allemaal moeten kloppen om er één geheel van te maken. Een smakelijk geheel. Ik neem jullie graag mee in een aantal van die laagjes.

De juiste trefwoorden
Als een tekst niet de woorden bevat waarmee iemand op zoek gaat naar een vacature, dan wordt deze niet gevonden. Als een vacature voor een HR Adviseur, niet woorden/begrippen als ‘human resources’, ‘P&O’ of ‘business partner’ bevat, maar alleen een repeterend ‘HR’, dan zal de Googelaar, Indeeder of LinkedInner de vacature niet vinden.

‘Loop’ daarom met een accentueerstift door jouw vacaturetekst en kijk of van de belangrijkste begrippen in de tekst vaak gebruikte synoniemen, Engels- of Nederlandstalige varianten of uitschrijvingen van afkortingen in de tekst verwerkt zijn.

Het verwerken van al die varianten kan leiden tot een onleesbare tekst, maak dan gerust een blokje aan met trefwoorden en noem dat blokje ook zo.

Bij de doelgroep passende pullfactoren
Een groot Amerikaans onderzoek van Appcast laat zien, dat als je de belangrijkste elementen die een doelgroep belangrijk vindt bij de keuze van een nieuwe baan in de vacaturetekst verwerkt, er 3,5 keer zoveel kandidaten solliciteren. Die elementen, die pullfactoren of beweegmotieven worden genoemd, zijn per doelgroep in kaart gebracht door Intelligence Group.

Een hoge ranking in Google, Indeed, LinkedIn, etc.
Door de tekst zo op te stellen dat de grote (vacature)zoekmachines jouw vacature op hun eerste resultatenpagina’s laten zien, maak je een grote kans dat jouw doelgroep de vacature ook daadwerkelijk weet te vinden. Verdiep je daarom in de, met enige regelmaat aangepaste, voorwaarden waar jouw vacaturetekst aan moet voldoen om die hoge ranking te behalen (inclusief de opbouw van de URL, verborgen benaming van bijbehorende foto’s/video’s en verwijzingen naar andere social media). Voor hen waarvoor dit geen gesneden koek is, dit heet zoekmachine optimalisatie of SEO (Search Engine Optimization). Lees er meer over in dit artikel van Adver-Online.

Duidelijke en aantrekkelijke vacaturetitel
Zoek je een ‘Medewerker Backoffice’, maak dan duidelijk in wat voor soort omgeving die backoffice zich bevindt. In een fietsenfabriek? Bij een verzekeringsbedrijf? Is het een technische backoffice of een commerciële. Kortom, geef in de functietitel al aan dat het bijvoorbeeld een ‘Medewerker Backoffice Logistiek’ betreft. Of een ‘Medewerker Klantenservice Hypotheken’. Gebruik ook geen functiebenamingen die alleen binnen de organisatie duidelijk zijn. Dus geen, ja écht een voorbeeld uit de praktijk, ‘Medewerker 4A’. Het al aangehaalde onderzoek van Appcast geeft legio tips over de vacaturetitel.

Pakkende introtekst
De eerste regels van de gemiddelde vacaturetekst bevatten vaak saaie info. Bijvoorbeeld dat de organisatie die al 125 jaar bestaat…GAAAAAAAAP! Extra jammer is dat die eerste paar regels prominent te zien zijn in de zoekresultaten van (vacature)zoekmachines, direct onder de vacaturetitel. Als dat tekstje pakkend is, klikt men de vacature eerder aan om verder te lezen. Kortom, besteed wat extra aandacht aan die eerste paar regels.

Een lekker lopende, aantrekkelijke tekst
Een iets langere tekst, geeft ruimte om alle eerdergenoemde elementen op een leesbare manier kwijt te kunnen. Onderzoek wijst uit dat een vacaturetekst best 700 (of zelfs 900) woorden mag bevatten. Als ie maar lekker wegleest.

Nog meer laagjes
Andere voorwaarden waar een succesvolle vacaturetekst aan moet voldoen zijn:
– duidelijke contactgegevens van vacaturehouder en/of recruiter om meer informatie te kunnen krijgen
– een heldere en gemakkelijke manier van solliciteren
– duidelijkheid over het minimale en maximale aantal uren per week
– de standplaats
– arbeidsvoorwaarden.

Take your time
Professionele vacaturetekstschrijvers doen er, bij een nieuwe opdrachtgever of als ze schrijven voor een voor hen nieuwe afdeling, zo drie tot vier uur over om een goede tekst te schrijven. Wie ben jij dan, als misschien wat minder geoefend schrijver, om zo’n tekst in 20 minuten af te raffelen. Of het over te laten aan de vacaturehouder? Dat is vragen om het uitblijven van succes. Bovendien win je de tijd die je besteedt aan de vacaturetekst weer dubbel en dwars terug in de loop van het proces.

Meer informatie over goede vacatureteksten?
Of in 15 minuten een snelle, professionele online vacature intake doen en binnen drie werkdagen een precies op jouw doelgroep geschreven vacaturetekst ontvangen? Waar al die spekkoeklaagjes in verwerkt zijn?

Meer weten?
LinkedIN: linkedin.com/in/ronaldvandriel
Website: recruitmentaccelerator.nl
Telefoon: 06-5350 2031
E-mail: ronald@recacc.nl

Thema: Leiderschap en wendbaarheid

Tijdens tweedaagse WAT (We Are Together)-meeting
Eind mei staat de volgende tweedaagse van WeAreHR! gepland voor de aangesloten associates. Ditmaal over leiderschap en wendbaarheid. Annemarie Kleiterp, Hans Harteveld en Ariane van der Kooij bereiden voor deze editie het inhoudelijke programma voor. Aline de Vos regelt alle facilitaire zaken, zoals de locatie. Dit keer wederom in een inspirerende omgeving die zich leent voor het sportieve en ontspannen deel van het programma, namelijk in Egmond aan Zee.

Wendbare organisaties en leiders

Leiderschap en wendbaarheid is het hoofdthema van de tweedaagse. Een actueel onderwerp, dat toepasbaar is in elke organisatie, juist in deze nieuwe bewegende tijd. Annemarie Kleiterp over de keuze voor dit hoofdthema: “De huidige leiders in een organisatie staan onder druk. Dat komt grofweg door twee zaken: technologische ontwikkelingen en de gevolgen van de pandemie. Zo heeft mede daardoor het hybride werken in twee jaar tijd een enorme vlucht genomen. Het is als leider lastig acteren als je niet meer weet hoe de volgende dag eruitziet. Dat vraagt om wendbaarheid. Als We-ers helpen we organisaties en leiders om wendbaar te zijn, juist nu geen dag meer hetzelfde is.”

Over agility en persoonlijk leiderschap
Om de We-ers met nieuwe kennis op het vlak van wendbaarheid en leiderschap te voeden, zijn er twee sprekers uitgenodigd. De eerste spreker komt uit het netwerk van Ariane van der Kooij. Deze spreker zal inzoomen op learning agility (wendbaar zijn in tijden van transitie). De tweede spreker komt uit het netwerk van Hans Harteveld en is gespecialiseerd in gespreid persoonlijk leiderschap, gericht op de backbone van de organisatie; ervaren, stabiele en productieve werknemers.
Annemarie: “Zelf ben ik onder andere benieuwd naar de casussen: wat levert het op (succesvolle voorbeelden) en waar werkt het niet (anti-voorbeelden). En natuurlijk naar hoe wendbaar wij zelf zijn als We-ers!”

Onderscheidend HR-netwerk
Annemarie: “Ik kijk oprecht uit naar onze tweedaagse. De vorige tweedaagse bijeenkomsten hadden op mij hetzelfde effect als een cursus: je leert er als HR-professional echt iets van. Daarmee onderscheidt WeAreHR! zich van andere netwerken, waarin het vaak enkel draait om gezelligheid. De funfactor is bij WeAreHR! zeker aanwezig, maar we brengen elkaar vooral verder door kennis te delen en met elkaar een verdiepingsslag te maken. Op de tweede dag van de tweedaagse maken we een rondje langs de velden. Dan hebben we van elkaar weer scherp waar ieder van ons zich mee bezighoudt. Nu ik ruim een jaar ben aangesloten bij WeAreHR! begint de kracht van ons mooie HR-netwerk voor mij steeds meer te leven.”

WeAreHR! organiseert twee keer per jaar een tweedaagse voor alle We-ers om kennis te delen en te verdiepen op het gebied van HR. Interesse om je als ervaren HR-professional aan te sluiten bij WeAreHR!? Bel 06 520 617 03 of mail naar info@wearehr.eu