Een succesvolle vacaturetekst is als een spekkoek
Het schrijven van een vacaturetekst die het beoogde effect heeft, namelijk dat geschikte kandidaten solliciteren op de vacature, is een kunst. Maar waarom eigenlijk? En hoe kun je jezelf die vaardigheid eigen maken?
Beschouw een vacaturetekst als een spekkoek. Met misschien wel elf laagjes die allemaal moeten kloppen om er één geheel van te maken. Een smakelijk geheel. Ik neem jullie graag mee in een aantal van die laagjes.
De juiste trefwoorden
Als een tekst niet de woorden bevat waarmee iemand op zoek gaat naar een vacature, dan wordt deze niet gevonden. Als een vacature voor een HR Adviseur, niet woorden/begrippen als ‘human resources’, ‘P&O’ of ‘business partner’ bevat, maar alleen een repeterend ‘HR’, dan zal de Googelaar, Indeeder of LinkedInner de vacature niet vinden.
‘Loop’ daarom met een accentueerstift door jouw vacaturetekst en kijk of van de belangrijkste begrippen in de tekst vaak gebruikte synoniemen, Engels- of Nederlandstalige varianten of uitschrijvingen van afkortingen in de tekst verwerkt zijn.
Het verwerken van al die varianten kan leiden tot een onleesbare tekst, maak dan gerust een blokje aan met trefwoorden en noem dat blokje ook zo.
Bij de doelgroep passende pullfactoren
Een groot Amerikaans onderzoek van Appcast laat zien, dat als je de belangrijkste elementen die een doelgroep belangrijk vindt bij de keuze van een nieuwe baan in de vacaturetekst verwerkt, er 3,5 keer zoveel kandidaten solliciteren. Die elementen, die pullfactoren of beweegmotieven worden genoemd, zijn per doelgroep in kaart gebracht door Intelligence Group.
Een hoge ranking in Google, Indeed, LinkedIn, etc.
Door de tekst zo op te stellen dat de grote (vacature)zoekmachines jouw vacature op hun eerste resultatenpagina’s laten zien, maak je een grote kans dat jouw doelgroep de vacature ook daadwerkelijk weet te vinden. Verdiep je daarom in de, met enige regelmaat aangepaste, voorwaarden waar jouw vacaturetekst aan moet voldoen om die hoge ranking te behalen (inclusief de opbouw van de URL, verborgen benaming van bijbehorende foto’s/video’s en verwijzingen naar andere social media). Voor hen waarvoor dit geen gesneden koek is, dit heet zoekmachine optimalisatie of SEO (Search Engine Optimization). Lees er meer over in dit artikel van Adver-Online.
Duidelijke en aantrekkelijke vacaturetitel
Zoek je een ‘Medewerker Backoffice’, maak dan duidelijk in wat voor soort omgeving die backoffice zich bevindt. In een fietsenfabriek? Bij een verzekeringsbedrijf? Is het een technische backoffice of een commerciële. Kortom, geef in de functietitel al aan dat het bijvoorbeeld een ‘Medewerker Backoffice Logistiek’ betreft. Of een ‘Medewerker Klantenservice Hypotheken’. Gebruik ook geen functiebenamingen die alleen binnen de organisatie duidelijk zijn. Dus geen, ja écht een voorbeeld uit de praktijk, ‘Medewerker 4A’. Het al aangehaalde onderzoek van Appcast geeft legio tips over de vacaturetitel.
Pakkende introtekst
De eerste regels van de gemiddelde vacaturetekst bevatten vaak saaie info. Bijvoorbeeld dat de organisatie die al 125 jaar bestaat…GAAAAAAAAP! Extra jammer is dat die eerste paar regels prominent te zien zijn in de zoekresultaten van (vacature)zoekmachines, direct onder de vacaturetitel. Als dat tekstje pakkend is, klikt men de vacature eerder aan om verder te lezen. Kortom, besteed wat extra aandacht aan die eerste paar regels.
Een lekker lopende, aantrekkelijke tekst
Een iets langere tekst, geeft ruimte om alle eerdergenoemde elementen op een leesbare manier kwijt te kunnen. Onderzoek wijst uit dat een vacaturetekst best 700 (of zelfs 900) woorden mag bevatten. Als ie maar lekker wegleest.
Nog meer laagjes
Andere voorwaarden waar een succesvolle vacaturetekst aan moet voldoen zijn:
– duidelijke contactgegevens van vacaturehouder en/of recruiter om meer informatie te kunnen krijgen
– een heldere en gemakkelijke manier van solliciteren
– duidelijkheid over het minimale en maximale aantal uren per week
– de standplaats
– arbeidsvoorwaarden.
Take your time
Professionele vacaturetekstschrijvers doen er, bij een nieuwe opdrachtgever of als ze schrijven voor een voor hen nieuwe afdeling, zo drie tot vier uur over om een goede tekst te schrijven. Wie ben jij dan, als misschien wat minder geoefend schrijver, om zo’n tekst in 20 minuten af te raffelen. Of het over te laten aan de vacaturehouder? Dat is vragen om het uitblijven van succes. Bovendien win je de tijd die je besteedt aan de vacaturetekst weer dubbel en dwars terug in de loop van het proces.
Meer informatie over goede vacatureteksten?
Of in 15 minuten een snelle, professionele online vacature intake doen en binnen drie werkdagen een precies op jouw doelgroep geschreven vacaturetekst ontvangen? Waar al die spekkoeklaagjes in verwerkt zijn?
Meer weten?
LinkedIN: linkedin.com/in/ronaldvandriel
Website: recruitmentaccelerator.nl
Telefoon: 06-5350 2031
E-mail: ronald@recacc.nl