Interview met Ariane van der Kooij
Decembermaand, de maand van het jaar om te reflecteren. Ook voor de associates van WeAreHR!. In dit interview kijkt Ariane van der Kooij terug op haar rol in 2024 als assessor.
Bij wat voor soort opdrachten was je in 2024 vooral betrokken?
Ariane: “Assessments vormden de rode draad, zowel online individuele assessments als workshops naar aanleiding van een teamassessment. Zo heb ik in opdracht van verschillende assessmentsbureaus kunnen bijdragen aan allerlei (change)projecten bij zeer diverse organisaties: binnen de maatschappelijke dienstverlening en de zorg, in de bouw, in de automotive en in de zakelijke dienstverlening. Ik vind het fantastisch om te merken dat veel organisaties de toegevoegde waarde erkennen van de inzet van (online) assessments om talenten te ontdekken, te matchen en (verder) te ontwikkelen.”
Wat is jouw rol binnen zo’n assessment?
“In een persoonlijke nabespreking de data uit het assessment duiden op een oordeelvrije manier. Voor het gemak beperk ik me tot mijn rol bij de individuele assessments. Iemand heeft online diverse vragenlijsten ingevuld, afhankelijk van waar het assessment voor is bedoeld. Meestal is het een combinatie van persoonlijkheidsvragenlijsten, een drijfverentest en een cognitieve capaciteitentest. Daar komt dan een rapportage uit. Als de opdrachtgever kiest voor een nabespreking met een assessor, kom ik in beeld. Vaak nemen we vanuit de rapportage een top 3 aan meest sterke talenten door, waar het groeipotentieel ligt (op basis van de door opdrachtgever geselecteerde competenties), de meest opvallende persoonlijkheidskenmerken, iemands teamrollen, learning agility en drijfveren. Door het stellen van de juiste vragen, ontstaan bij de kandidaat nieuwe inzichten. Het gaat niet over goed of fout, het gaat over meer zicht op talenten onder de waterspiegel.”
Talenten onder de waterspiegel?
“Wat we dagelijks van elkaar zien, is het gedrag boven de waterspiegel. Onder die waterspiegel ligt dikwijls een onbenut potentieel, waarbij je uitgaat van wat er in aanleg aanwezig is aan talenten vanuit iemands kennis en vaardigheden, persoonlijkheid, cognitie en drijfveren. Een cadeautje voor iedere medewerker om in een nabespreking samen, nieuwsgierig hiernaar op zoek te gaan!”
Waarom is het zo belangrijk om die talenten onder de waterspiegel zichtbaar te maken?
“Gedrag op zich is objectief, maar de interpretatie van gedrag (ik vind, wij vinden, etc.) is dat niet. Het gevaar van snel oordelen van wat je boven de waterspiegel ziet, kan leiden tot inschattingsfouten bijvoorbeeld in selectie- en/of ontwikkelingsprocedures. Denk maar aan wat er kan gebeuren als één eigenschap sterk of juist minder sterk wordt gewaardeerd en vanuit dat perspectief onbewust alleen maar wordt gezocht naar de eigenschappen die deze eerste indruk bevestigen.”
Wat is je verantwoordelijkheid als assessor?
“Als assessor heb ik een grote uitdaging om zo waardevrij en oordeelvrij mogelijk te kijken naar de resultaten in een rapportage en dus ook naar gedrag, vanuit een objectieve meting! Ik voel de verantwoordelijkheid om de resultaten zo correct mogelijk te duiden, te verduidelijken en te verdiepen. Dit op een wijze die ondersteunend en uitnodigend is aan de deelnemer. Immers: ‘iedereen heeft talent’! Onwijs dankbaar dat ik in 2024 iedere keer weer, elk gesprek opnieuw, deel uit mag maken van een bijzondere ontdekkingstocht samen met deelnemer(s)!”
In 2025 op dezelfde voet verder?
“Als het aan mij ligt zeker! Ik blijf nieuwsgierig naar de organisaties waarvan ik nu nog niet weet waar ik terechtkom en naar de assessmentkandidaten; naar de mens achter de data! De toekomst van Talent Management gaat over mensen én data.”
Interview: Hennie van de Kar-Vervooren