9 tips bij het inhuren van een interim HR-professional
Een interimmer inhuren voor een complexe HR-opdracht, blijft dat mogelijk? ‘Natúúrlijk’ roepen we dan binnen onze netwerkorganisatie in koor. In dit blog vind je onze tips voor organisaties die onze HR-professionals graag interim willen inschakelen. Ook na 1 januari 2025.
Zelfstandigheid als HR-professional
Binnen onze netwerkorganisatie gaat het momenteel (natuurlijk!) ook over het zelfstandig en interim werken als HR-professional. Onze associates volgen de ontwikkelingen en merken dat sommige opdrachtgevers vragen hebben over het contracteren van zzp’ers na 1 januari 2025. Dit vanwege het voorstel Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) en de handhaving op de Wet DBA per 2025.
Onze associate Liesbeth van den Steenhoven dook in de materie en praatte tijdens onze tweedaagse de overige associates bij. Onderdeel van haar presentatie, waren praktische tips bij het contracteren van zzp’ers en criteria die kunnen wijzen op zelfstandigheid. We delen ze graag.
Liesbeth van den Steenhoven: “Belangrijk is dat zowel opdrachtgevers als zzp’ers zich ervan bewust zijn, dat interim werk echt zelfstandig wordt uitgevoerd. Denk daarom vooraf goed na over hoe je als opdrachtgever een opdracht wilt invullen en waarom het nodig is om daarbij de specifieke expertise van de opdrachtnemer voor een korte periode in te schakelen. Leg de afspraken daarover vast en zorg dat dit niet enkel een papieren werkelijkheid is.”
Onze 9 tips bij het inhuren van interim professionals
Deze tips kunnen helpen bij het inhuren van interim professionals, met een specifieke expertise die als zodanig niet binnen de organisatie aanwezig is.
- Documenteer de afspraken voor de inzet en zorg dat de werkelijkheid past bij wat op papier staat (ofwel, het mag geen papieren werkelijkheid zijn).
- Benoem de periode van de inzet (een zo kort mogelijke periode).
- Omschrijf de opdracht nauwkeurig (met een kop en een staart) en benoem daarin de specifieke expertise die de opdrachtnemer met zich meebrengt (specifieke opleiding, werkervaring, kennis of vaardigheid die niet in de organisatie aanwezig is).
- Omschrijf het eindresultaat van de opdracht met een kop en een staart zo expliciet mogelijk.
- Stuur op het resultaat (het wat) en niet op het proces (het hoe).
- De interimmer is namelijk zelf verantwoordelijk voor de werkwijze, de werktijden en bedrijfsmiddelen, zoals een laptop.
- De interimmer draagt ondernemersrisico bij het aannemen van de opdracht.
- Werk met een (marktconforme) projectprijs, gekoppeld aan het gewenste eindresultaat.
- Beperk de toegang van de interimmer tot de digitale werkomgeving en IT-applicaties van de organisatie zoveel als mogelijk. Mocht de interimmer toch een mailadres van de organisatie nodig hebben voor de duur van de opdracht, laat dan duidelijk zien dat dit om een extern iemand gaat (bijvoorbeeld door extern achter het mailadres te zetten).
Wie kan ik als interimmer beschouwen? Een holistische afweging!
Deze 5 vragen helpen je bij het maken van een holistische afweging:
- Loopt de interimmer een ondernemersrisico?
- Is de interimmer zelf verantwoordelijk voor de manier van invulling van de opdracht?
- Heeft de interimmer specifieke expertise die nog niet in de organisatie aanwezig is?
- Werkt de interimmer zelfstandig naar het eindresultaat toe?
- Heeft de (korte) opdracht een kop en een staart?
Is het antwoord op alle vragen ‘ja’, dan is het aannemelijk dat je de persoon in kwestie als interimmer kan beschouwen.
Vragen over het inhuren van een interim HR-professional
Heb je vragen over het inhuren van een interim HR-professional? We helpen onze (potentiële) klanten graag bij het opstellen van een opdrachtovereenkomst. Bel of mail Liesbeth van den Steenhoven: 06- 24 74 23 12 / liesbethvandensteenhoven@wearehr.eu. Of bespreek het met de associate, met wie je al contact hebt. Op deze pagina vind je de contactgegevens van onze associates die zijn aangesloten bij onze HR-netwerkorganisatie: https://wearehr.eu/hr-netwerk/