Talent & Learning professionals ontmoeten elkaar bij WeAreHR!

Geslaagde eerste editie van Talent & Learning-hub in de pub
Recent was de eerste editie van Talent & Learning-hub in de pub. In de stamkroeg van Joop van Diepen, Eetcafé Te Pas in Amersfoort, borrelden zo’n zestien T&L professionals met elkaar en wisselden ervaringen uit. Dit op uitnodiging van Joop van Diepen en Simon Janssens, de kartrekkers van WeAreHR! Talent & Learning.

Talent & Learning netwerk
Simon: “Joop en ik zoeken altijd mogelijkheden om mensen binnen ons netwerk samen te brengen. Sinds we verbonden zijn aan WeAreHR! kijken we ook naar manieren om het Talent & Learning-netwerk te versterken en uit te breiden.”

Regionale Talent & Learning borrel
Vanuit WeAreHR! Talent & Learning benaderden Joop en Simon vakgenoten uit de regio Amersfoort. Zowel mensen die via WeAreHR! T&L al een opdracht vervulden, als oud-collega’s en zelfstandig L&D-professionals uit het netwerk.
Joop: “Het inhoudelijke deel sloegen we voor het gemak dit keer over. We begonnen meteen met de borrel. En dat sloeg aan. Tof dat vanuit WeAreHR! Ronald van Driel (recruitment), Hendrik-Jan Vonk (E-HRM) en Hans Harteveld (T&L) er ook bij waren. Zo kon iedereen meteen ervaren hoe het is om onderdeel te zijn van een breder HR-netwerk. Dat zorgt regelmatig voor mooie kruisverbanden.”

Intensieve samenwerking tussen L&D’ers
Simon: “Superleuk om te merken hoe enthousiast iedereen was. Het was zo gezellig dat we vergaten om foto’s te maken.” Joop: “Een goede reden om het eens over te doen. Dan wellicht wel in combinatie met een inhoudelijk onderwerp. Het leuke is trouwens dat deze ontmoeting er al voor heeft gezorgd dat drie L&D’ers de komende tijd intensiever gaan samenwerken. Eén van hen zocht versterking en legde de vraag bij ons neer. We hadden daarvoor twee mensen op het oog die ook nog eens beschikbaar waren. Tijdens de borrel konden ze elkaar meteen ontmoeten. De klik was er direct. Drie dagen later was de opdracht, die via WeAreHR! verloopt, rond. Geweldig toch.”

Actief als interimmer binnen Talentmanagement of Learning & Development en interesse om onderdeel te zijn van een groter HR-geheel?
Joop (06-54 31 61 49) en Simon (06 – 46 14 02 41) vertellen je graag meer over WeAreHR!. Bel hen gerust.

Coachingsmethodiek met VR – De Veranderkamer te gast bij WeAreHR!

Bij veel keuzes, zowel persoonlijk als werkgerelateerd, zou het handig zijn om een kijkje in de toekomst te kunnen nemen. Dit om in te schatten of de keuze die je gaat maken de juiste is. De actieve toepassing van VR in het keuzeproces maakt dit mogelijk.

Sasja Dirkse en Angela Talen ontwikkelden vanuit De Veranderkamer de VRmethode De Toekomstkamer®. Tijdens een bijeenkomst van WeAreHR! vertelden ze er meer over. De methode is namelijk goed toepasbaar bij allerlei HR-vraagstukken, zoals organisatieverandering (denk aan groei en integratie) en bij ondersteuning van leer- en ontwikkelingsvragen van medewerkers.

Verschil met andere coachingsmethodieken
In deze coachingsmethode is de toekomst de belangrijkste factor voor mensen om in beweging te komen. Sasja Dirkse: “Veel coachingsmethodieken zijn gebaseerd op het verleden en het nu, deze techniek gaat uit van de toekomst. Dat geeft mensen energie!”
Angela Talen: “Met VR voel en ervaar je die toekomst al, doordat je hem kunt visualiseren. Dat verkleint de drempel om in actie te komen. Dit doe je aan de hand van vijfenvijftig vragen over hoe je leven er over tien jaar uitziet. Deze vragen worden samen met een coach, die is opgeleid in deze methodiek, ingevuld. Sasja: “Het blijkt de helpende sleutel om tot gedragsverandering te komen.” Meer over hoe de methodiek werkt, vind je op www.deveranderkamer.nl

Eerste resultaten
Sasja en Angela testten de methode in samenwerking met de Universiteit Leiden. Onder andere in een onderzoek waar zestig jongeren bij betrokken waren, deels met vraagstukken op gebied van mentale gezondheid. Sasja: “Daaruit blijkt dat de methode erin slaagt om bij mensen hun kompas weer aan te zetten, en zo goed te voelen wat ze willen.”

VRanderhuis
Angela: “Een mooi voorbeeld van een toepassing is de pilot met GGZ Rivierduinen Jong in het VRanderhuis. Dit is bedoeld voor jongeren tussen 12 en 25 jaar die zijn aangemeld bij de GGZ. Zoals iedereen weet, zijn de wachtlijsten daar lang. Vaak te lang. Jongeren op deze wachtlijst kunnen al eerder meedoen aan een traject in het VRanderhuis waarin ze een eigen Toekomstkamer® maken en zo weer ‘aan’ gaan. Het is nog een experiment, maar inmiddels blijkt dat een deel van de vragen hiermee is op te lossen. De toekomst geeft energie en brengt hen in beweging. En als jongeren nog wel hulp nodig hebben, dan is het veel duidelijker waar de hulpvraag ligt en ervaart de jongere veel meer regie, wat natuurlijk positief is voor een succesvol vervolg.”

Opleiding tot VRandercoach
Op dit moment leidt De VRanderkamer mensen op tot VRandercoach; zij leren te coachen met VR. Zeker voor o.a. HR-adviseurs en loopbaancoaches het overwegen waard.

https://deveranderkamer.nl/opleiding-vrandercoach/

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

WeAreHR! betrokken bij implementatie nieuw HR- en payrollsysteem bij grootste rozenkwekerij ter wereld, in Ethiopië

WeAreHR! betrokken bij implementatie HR- en payrollsysteem bij de grootste rozenkwekerij ter wereld

De implementatie en livegang van een HR- en payrollsysteem komt vaker voor. Zeker aan het begin van een nieuw kalenderjaar vieren organisaties na de livegang van een nieuw E-HRM systeem dat de eerste salarisrun goed is verlopen. Daarentegen is de implementatie van een HR- en payrollsysteem bij een bedrijf in Ethiopië niet alledaags. WeAreHR! is dan ook extra trots om hierbij betrokken te zijn.

Ontwikkelen van solide HR-basis
Hans van der Velden, medeoprichter/partner van WeAreHR!, noemt het zijn meest bijzondere opdracht tot nu toe in zijn carrière: het project om een nieuw HR- en payrollsysteem, SAP SuccessFactors, te implementeren bij ’s werelds grootste rozenkwekerij in Ethiopië, Sher Ethiopia. Hij werkte de afgelopen anderhalf jaar nauw samen met Myrna van der Poel en Monique Hoenderdos. Myrna was in die periode verantwoordelijk voor het lokale HR-team bij Sher in Ethiopië en Nederland, terwijl Monique sinds 2019 op projectbasis Sher adviseert en ondersteunt bij het ontwikkelen van een solide en professionele HR-basis.

Over Afriflora
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar de kans is groot dat als je een bos rozen koopt bij de supermarkt, de rozen uit Ethiopië komen. En zeer waarschijnlijk van Sher. Al sinds 2005 kweekt Sher rozen in Ethiopië op inmiddels drie verschillende kwekerijen, verdeeld over zo’n 450 hectare grond, vergelijkbaar met zó’n 1.000 voetbalvelden. De oudste en ook grootste kwekerij ligt aan Lake Ziway. Elke dag gaan er zo’n 3 à 4 miljoen rozen op transport naar Nederland (bron: site afriflora.nl). Vanuit Aalsmeer worden de rozen vervolgens direct geleverd, aan voornamelijk de retail. Al vrij snel na de bedrijfsstart in 2005 investeerde Sher in een school, in een ziekenhuis en in schoon drinkwater voor medewerkers en de lokale bevolking. Sinds 2018 zijn het merendeel van de aandelen van Sher overgegaan naar Sun Capital en maakte Sher de transitie van familiebedrijf naar private equity.

Start met HR-tooling
Monique Hoenderdos: “Na de overgang naar Sun Capital werd ik eind 2019 gevraagd om ‘iets’ aan HR-tooling en organisatieontwikkeling op te starten. Op HR-gebied was de organisatie zoekende, terwijl er toch 13.000 medewerkers (2024) werken, voornamelijk vrouwen. Ik ben gestart met het op orde brengen van de basis: het ontwikkelen van een functiehuis met de beschrijving van alle functies (350!) en de bijbehorende functiewaardering maar ook met het in kaart brengen van alle processen en ontwikkelen en vastleggen van beleid. Wat daarin belangrijk is, is om je Europese bril af te zetten. In Ethiopië werken dingen nou eenmaal anders, zo hebben slechts 400 van de 13.000 medewerkers een bankrekening waarop zij worden uitbetaald. De overige medewerkers ontvangen hun salaris contant in een papieren zakje aan het einde van de maand. Opdrachten als dit, kun je daarom niet vanachter je bureau in Nederland doen. Je moet regelmatig ter plekke zijn, want het is zo’n andere wereld. Niet erg, want ik heb mijn hart aan Ethiopië verpand. De mensen, de cultuur, de leergierigheid en het altijd welkom zijn in het team, hebben ervoor gezorgd dat ik de mensen in Ethiopië een warm hart toedraag. Ik ben ruim twee jaar elke twee weken naar Ethiopië gereisd en dat voelde altijd als mijn tweede thuis.”

De Europese bril af en de Afrikaanse op
hans-van-der-velden WEAREHR!Dat gevoel herkent Hans van der Velden, die vanaf augustus 2023 met enige regelmaat naar Ethiopië reisde voor zijn interim opdracht als projectmanager van de implementatie van het nieuwe HR- en payrollsysteem. Hans: “Je moet inderdaad je Europese bril afzetten. De cultuur is anders, de persoonlijke samenwerkings- en omgangsvormen zijn anders, evenals de levensstandaard en de IT-infrastructuur. Hoe leuk is het om dat zelf te mogen ervaren. In een superfijne samenwerking met Myrna, Monique maar ook met Simona Isac, projectleider aan de kant van SD Worx – implementatiepartner in dit project en onder meer verantwoordelijk voor het trainen van de lokale HR en Finance medewerkers van Sher in het omgaan met SuccessFactors.”

Myrna: “Het trainen van de gebruikers en de functioneel beheerders is belangrijk bij hoe succesvol het uiteindelijk is. De structuur staat. De tweede stap was dat mensen het echt snappen en ermee gingen werken. In oktober 2024 ging de eerste groep live en kregen ongeveer duizend medewerkers hun loon via het nieuwe systeem. De volgende groep ging in november live en vanaf februari 2025 kregen alle medewerkers hun loon via het nieuwe systeem. In dit jaar bouwen we ook verder aan het salarishuis en aan de verdere inrichting en versterking van de organisatie.”

Monique: “Vanaf augustus 2023 is het een lange reis geweest met elkaar om de mijlpaal van 1 april 2025 te bereiken, de datum waarop we officieel het project afsluiten. Een reis met ups en downs, communicatie-uitdagingen en mooie mijlpaalvieringen. Daar kijken we met z’n allen vol trots en met respect naar elkaar op terug.”

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren