Coachingsmethodiek met VR – De Veranderkamer te gast bij WeAreHR!

Bij veel keuzes, zowel persoonlijk als werkgerelateerd, zou het handig zijn om een kijkje in de toekomst te kunnen nemen. Dit om in te schatten of de keuze die je gaat maken de juiste is. De actieve toepassing van VR in het keuzeproces maakt dit mogelijk.
Sasja Dirkse en Angela Talen ontwikkelden vanuit De Veranderkamer de VRmethode De Toekomstkamer®. Tijdens een bijeenkomst van WeAreHR! vertelden ze er meer over. De methode is namelijk goed toepasbaar bij allerlei HR-vraagstukken, zoals organisatieverandering (denk aan groei en integratie) en bij ondersteuning van leer- en ontwikkelingsvragen van medewerkers.
Verschil met andere coachingsmethodieken
In deze coachingsmethode is de toekomst de belangrijkste factor voor mensen om in beweging te komen. Sasja Dirkse: “Veel coachingsmethodieken zijn gebaseerd op het verleden en het nu, deze techniek gaat uit van de toekomst. Dat geeft mensen energie!”
Angela Talen: “Met VR voel en ervaar je die toekomst al, doordat je hem kunt visualiseren. Dat verkleint de drempel om in actie te komen. Dit doe je aan de hand van vijfenvijftig vragen over hoe je leven er over tien jaar uitziet. Deze vragen worden samen met een coach, die is opgeleid in deze methodiek, ingevuld. Sasja: “Het blijkt de helpende sleutel om tot gedragsverandering te komen.” Meer over hoe de methodiek werkt, vind je op www.deveranderkamer.nl
Eerste resultaten
Sasja en Angela testten de methode in samenwerking met de Universiteit Leiden. Onder andere in een onderzoek waar zestig jongeren bij betrokken waren, deels met vraagstukken op gebied van mentale gezondheid. Sasja: “Daaruit blijkt dat de methode erin slaagt om bij mensen hun kompas weer aan te zetten, en zo goed te voelen wat ze willen.”
VRanderhuis
Angela: “Een mooi voorbeeld van een toepassing is de pilot met GGZ Rivierduinen Jong in het VRanderhuis. Dit is bedoeld voor jongeren tussen 12 en 25 jaar die zijn aangemeld bij de GGZ. Zoals iedereen weet, zijn de wachtlijsten daar lang. Vaak te lang. Jongeren op deze wachtlijst kunnen al eerder meedoen aan een traject in het VRanderhuis waarin ze een eigen Toekomstkamer® maken en zo weer ‘aan’ gaan. Het is nog een experiment, maar inmiddels blijkt dat een deel van de vragen hiermee is op te lossen. De toekomst geeft energie en brengt hen in beweging. En als jongeren nog wel hulp nodig hebben, dan is het veel duidelijker waar de hulpvraag ligt en ervaart de jongere veel meer regie, wat natuurlijk positief is voor een succesvol vervolg.”
Opleiding tot VRandercoach
Op dit moment leidt De VRanderkamer mensen op tot VRandercoach; zij leren te coachen met VR. Zeker voor o.a. HR-adviseurs en loopbaancoaches het overwegen waard.
https://deveranderkamer.nl/opleiding-vrandercoach/
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren