Hoe kom je tot optimale organisatie-inrichting en onderlinge samenwerking?

NWO-I werkt hiervoor samen met Mirjam van Drimmelen, WeAreHR!

Hoe richt je een organisatie optimaal in en hoe werk je op de beste manier samen? Organisatie- en veranderdeskundige Mirjam van Drimmelen, aangesloten bij WeAreHR!, is gespecialiseerd in deze onderwerpen. Precies daarom zocht NWO-I (Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten) de samenwerking met haar op. Henk Tamsma, Hoofd P&O bij NWO-I, vertelt er meer over.

Interview en tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Eerst uitzoomen, dan inzoomen
Bij NWO-I werken zo’n 1800 mensen aan allerlei wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s. De organisatie is op zoek naar de beste manier om de onderlinge samenwerking vorm te geven. Henk: “Via mijn netwerk kwam ik daarvoor bij Mirjam uit. Mirjam onderscheidt zich door niet meteen allerlei tools en instrumenten in te zetten. Zij neemt de tijd voor een goede analyse. Eerst uitzoomen, dan pas inzoomen. Mirjam spiegelt aan de hand van haar theorie*. Die aanpak heeft mij in dit proces enorm geholpen.”

Tijd voor een goede analyse en toetsen bevindingen
In de analysefase aan het begin van het proces trokken Henk Tamsma en Mirjam van Drimmelen samen op. Gezamenlijk bezochten ze alle negen wetenschappelijke instituten en spraken daar zowel met de instituutsmanagers als wetenschappelijk directeuren. Ook spraken zij met enkele bestuurders van de organisatie. Henk: “Mirjam luisterde naar alle verschillende partijen om het ware vraagstuk scherp te krijgen. Haar bevindingen toetste ze vervolgens bij alle betrokkenen. Pas daarna schetste zij op basis van het ontstane beeld mogelijke oplossingsrichtingen. Dat is het verschil tussen spiegelen en vertellen hoe het moet!”

Plan van aanpak in de praktijk
Henk: “Vervolgens organiseerden we bijeenkomsten met alle betrokkenen. Mirjam begeleidt de sessies en maakt steeds inzichtelijk wat ieders rol is in de organisatie en in verschillende samenwerkingsverbanden daarbinnen is: initiërend, uitvoerend of ondersteunend. Dit doet zij aan de hand van het door haar ontwikkelde samenwerkingsmodel. Terwijl Mirjam en ik in de analysefase samen optrokken, was ik in deze uitvoerende fase meer deelnemer van het proces. Tot aan de zomer werken we samen met Mirjam aan de organisatieoptimalisatie. Als blijkt dat de gekozen samenwerkingsvorm goed werkt, gaan we over naar de derde fase, de implementatiefase.”

Verder met het proces
Mirjam blijft als externe organisatie- en veranderdeskundige betrokken bij het proces. Recent werd haar interim-overeenkomst daarom verlengd. Om haar enthousiasme daarover te onderstrepen, deed ze symbolisch de WeAreHR!-koffietray aan Henk Tamsma cadeau. Henk: “Die is volop in gebruik.”

PS Wil je als ervaren HR-professional ook aansluiten bij een krachtig netwerk voor zelfstandig werkende interimmers? Mirjam van Drimmelen vertelt je graag meer over haar ervaringen met WeAreHR!. Bel of app haar op: mobiele nummer 06- 30 11 07 10.

*Het boek ‘Het geheim achter succesvolle samenwerkingsverbanden’ van Mirjam van Drimmelen is nog te bestellen via: www.sterkeschakels.nl a 32,50 (inclusief btw, verzendkosten, boekenlegger en een persoonlijke notitie van de schrijver).

Ook te koop via verkoopplatforms van managementboek, bol.com en Bruna.
ISBN13: 9789461264060
Aantal pagina’s: 320

Lees hier een eerder interview met Mirjam over de totstandkoming van haar boek: https://wearehr.eu/boek-van-organisatie-en-veranderdeskundige-mirjam-van-drimmelen/