Werken als interim HR-professional

Wat maakt het werken als interim HR-professional zo de moeite waard dat je zelfs een mooi aanbod voor een vast contract afslaat? De afgelopen weken deelden drie associates van @WeAreHR! –Arnold Hoogendoorn, Marieke Heesakkers en Annemarie Kleiterp, –hun bewuste keuze om interim te werken. Ook vertelden zij over de waarde van het WeAreHR!-netwerk. We zetten hun verhalen nog één keer op een rijtje.


Arnold Hoogendoorn werkt interim sinds april 2019
Aangesloten bij WeAreHR! sinds april 2019

“De vrijheid om eigen keuzes te maken”

Arnold: “De keuze om interim te gaan werken, maakte ik al in 2017. Toch liet ik me nog een keer verleiden om in loondienst te gaan. Ik kreeg zo’n prachtig aanbod bij een mooi bedrijf, met een uitdagende functie en goede collega´s, waarbij ook de arbeidsvoorwaarden meer dan goed waren. Juist in die periode heb ik ervaren dat het voor mij daar niet alleen om draait. In deze fase van mijn leven vind ik het belangrijker om de vrijheid te hebben om maximaal vier dagen per week te werken, waardoor ik bewust kan genieten van onze jonge zoon. Bovendien staat het maken van een reis van twee maanden op het wensenlijstje van mijn vrouw en mij. Vanuit een vast dienstverband maak je die keuze minder snel. Verder wil ik tijd hebben om mezelf verder te ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld net een 3-jarige post-HBO afgerond. Dat zie ik als een persoonlijke verantwoordelijkheid en niet als de verantwoordelijkheid van een bedrijf. Interim werken betekent voor mij dus vooral de vrijheid om eigen keuzes te maken. Dit alles maakt het voor mij absoluut niet moeilijk meer om nee te zeggen tegen hele goede aanbiedingen voor mooie functies. En door de aansluiting bij WeAreHR!, een warme netwerkorganisatie, heb ik toch collega’s met wie ik een diepere band opbouw zoals ik dat ook in loondienst zou doen.”

Marieke Heesakkers werkt interim sinds mei 2019.
Aangesloten bij WeAreHR! sinds september 2019.

“Binnen WeAreHR! behoud ik mijn zelfstandigheid en ondernemerschap”

Marieke: “Dat ik ooit als zelfstandige wilde gaan werken, stond voor mij al jaren vast. Een ideale manier om de cultuur van verschillende type organisaties en branches te leren kennen. Juist die afwisseling geeft mij energie. In mei 2019 waren alle randvoorwaarden dusdanig dat ik de stap zette. Nu ik enkele jaren interim werk, merk ik dat het goed werkt dat ik makkelijk alleen op mensen afstap en zaken me snel eigen maak. Ik raak zodoende vlot vertrouwd in een organisatie. Tegelijkertijd lukt het mij om met voldoende afstand naar een organisatie te kijken. Zonder te veel te worden beïnvloed door de sfeer en cultuur, blijf ik vanuit mijn neutrale positie als interimmer beter bij mijn onafhankelijke standpunt. Ik merk bij anderen een grotere bereidheid om te luisteren naar de mening van een externe.

WeAreHR! kwam vrij snel na mijn keuze voor het interimmen op mijn pad. Juist omdat ik Arnold Hoogendoorn en Hans van der Velden van dit netwerk al kende, was het voor mij een logische keuze om me aan WeAreHR! te verbinden. Ik wist namelijk dat ik mijn zelfstandigheid en ondernemerschap volledig kon behouden. Door mijn deelname aan WeAreHR! leer ik nog meer over de volle breedte van het HR-vak en de ontwikkelingen in de markt. De ruimte om te sparren met collega’s – allemaal snelle denkers – is altijd aanwezig, waardoor ik mijn eigen standpunten kan blijven toetsen. Zo blijf ik scherp en fris. Bovenal is WeAreHR! voor mij een bron van energie, waar ik geïnspireerd raak en ontspanning vind.”

Annemarie Kleiterp werkt interim sinds september 2017.
Aangesloten bij WeAreHR! sinds december 2020.

“Als interimmer kan ik het meeste voor een organisatie betekenen”

Annemarie: “Tijdens elke HR-opdracht die ik tot nu toe als interimmer vervulde, kreeg ik vroeg of laat een aanbod voor een vaste baan. Vanuit mijn servicegerichtheid en loyaliteit, stel ik mensen niet graag teleur. Toch sla ik zulke aanbiedingen af. Als interimmer kan ik namelijk het meeste voor een organisatie betekenen. Overigens ontdekte ik dat bij toeval, toen ik na een langdurig dienstverband voor het eerst een interimklus vervulde. Juist omdat ik geen onderdeel ben van het systeem, kom ik sneller tot de kern van een HR-vraagstuk; het eigenlijke issue. In het interim werken vind ik de afwisseling waar ik altijd naar op zoek ben. Tijdens elke opdracht doe én leer ik nieuwe dingen.

Tijdens een van mijn opdrachten ontmoette ik Marieke Heesakkers; zo kwam WeAreHR! op mijn pad. WeAreHR! biedt precies wat ik nodig heb: doorgewinterde HR-collega’s van wie ik veel kan leren en die veel van mij kunnen leren. Maar ook mensen met wie ik kan lachen. Via dit netwerk heb ik al mooie opdrachten mogen vervullen. Wat voor mij een verademing is, is dat WeAreHR! alles rondom de contracten, facturatie en betaling regelt. Top georganiseerd! Ik doe er daarom alles aan om de uitstekende kwaliteit te leveren die past bij dit topniveau van WeAreHR!.”


Geïnspireerd? Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met WeAreHR!.