Susanne van Doornik kiest volledig voor het zelfstandig ondernemerschap

Susanne van Doornik - WEAREHR! Ondernemerschap

Na 25 jaar in loondienst maakt Susanne van Doornik de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Zelfs voor iemand die in haar werk dagelijks bezig is met organisatieontwikkeling en verandermanagement een flinke stap. Wat gaf de doorslag? Waar is ze voor in? En wat is voor de waarde van WeAreHR! voor haar bij deze beslissing? We vragen Susanne het hemd van ’t lijf. Dit ter inspiratie voor andere HR-experts die een dergelijke move overwegen.

Al sinds 2009 heb jij je eigen bedrijf naast je werk in loondienst. Wat zorgde ervoor dat je nu volledig gaat voor het zelfstandig ondernemerschap?

“Leuke vraag! Veel keuzes die je maakt in je leven hangen samen met wat je van huis uit hebt meegekregen. Stabiliteit, safety first; dát was in ons gezin belangrijker dan ondernemerschap en lef. Die houding heeft mij veel en ver gebracht. Maar ik ben eraan toe om nog meer de regie te pakken over mijn carrière en over hoe ik mijn werkzaamheden verricht. Met alle kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar opdeed, richt ik me nu volledig op het ondernemerschap.”

Hoe heb je de knoop doorgehakt?

“Ooit gaf een zakelijke relatie mij als feedback dat ik mijn scherpte verlies als ik enthousiast word. Dat heb ik altijd onthouden! Daarom heb ik deze keuze weloverwogen gemaakt; vanuit het hart maar zeker met mijn hoofd erbij. Dat betekende vooral vooraf inzicht krijgen in de consequenties. Aan alles voel ik mijn bereidheid om deze keuze te laten slagen. En zelfs als het niet lukt, lukt het tóch.”

Je werd vorig jaar lid van WeAreHR!. Welke rol heeft het netwerk gespeeld bij deze keuze voor het volledig zelfstandig ondernemerschap?

“Het was fijn om met diverse andere leden van WeAreHR! daarover te kunnen sparren. We delen kennis, leren van elkaar én hebben plezier met elkaar. Ik sloot me bij het netwerk aan toen ik nog in loondienst was. Dat eerste contact verliep via Hans van der Velden en Esther de Haan. Hans kende ik vanuit een organisatie waar we op dat moment allebei een rol vervulden. Met Esther werkte ik in het verleden samen; een oriënterend gesprek om toe te treden was om die reden snel geregeld. Vanaf het eerste moment voel ik me echt onderdeel van WeAreHR!.”

Voor wat voor interim functies ben je in?

“Ik ben op mijn best in mensgerichte organisaties waar ik me bezig mag houden met veranderopdrachten. Denk aan transitiemanagement, cultuur & organisatieontwikkeling, zelforganisatie, leiderschap & talentontwikkeling. Zo’n veranderopdracht vanuit menselijk perspectief kan in elk type organisatie plaatsvinden.”

Waarom ben jij juist voor dat type opdrachten van toegevoegde waarde?

“Ik heb in de afgelopen 25 jaar gemerkt dat ik met mijn gedrevenheid in staat ben om mensen te enthousiasmeren en met elkaar te verbinden, maar ook om het eerlijke gesprek aan te gaan. En om mezelf te verbinden aan een organisatie, ook al ben ik extern. Dat kan eigenlijk ook niet anders als je aan de gang gaat met de missie, visie en kernwaarden van een organisatie. Zonder verbinding zijn deze begrippen waardeloos.”

Tot slot, over verbinding gesproken. Waarom is het voor jou van toegevoegde waarde dat je deze stap zet als onderdeel van WeAreHR!?

“Het kennis delen, leren van elkaar én plezier hebben met elkaar heb ik al genoemd. We hebben ieder ook weer ons eigen netwerk dat we met elkaar delen. Maar wat ik ook prettig vind, is dat ik me volledig kan focussen op de werkinhoudelijke onderwerpen. Dit vanwege de administratieve ondersteuning vanuit het netwerk. Aline de Vos maakt onder andere de contracten in orde. Ook de facturatie gebeurt vanuit WeAreHR!. Dat is voor mij naast alle andere zaken zeker van toegevoegde waarde.”

Naschrift: Susanne van Doornik is vanaf 1 september 2021 beschikbaar voor interim functies.


Geïnspireerd? Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met WeAreHR!.