20 jaar als ondernemer in HR-land!

In juni 2021 werkt Michel van Manen, medeoprichter en associate partner @WeAreHR!, twintig jaar als ondernemer in HR-land. Vier relaties van Michel – één uit elke lustrumperiode– vertellen over de samenwerking met hem en over ondernemerschap in HR-land.

Kansen zien als HR-specialist

In eerste lustrumperiode
Michiel Koning is als oprichter en directeur van P&O Partner een relatie van het eerste uur van Michel. Als P&O Partner een advertentie in een vakblad zet om interim HR-specialisten te werven, reageert Michel. Heel wat keren heeft Michel in interim P&O functies gewerkt via P&O Partner in zeer verschillende branches.

Beweging en verandering
Michiel: “Ik zette Michel graag in voor zwaardere P&O functies, waarin hij vaak de rol van projectmanager vervulde. Michel is namelijk iemand die zaken in beweging brengt en verandering bewerkstelligt; getting things done. Een optimistische, nuchtere en bevlogen HR-vakman met een grote gunfactor, over wie ik me nooit zorgen hoefde te maken. Opvallend vond ik dat hij de enige binnen de HR-wereld was die met mij sprak in termen van ‘handel’ als hij het over opdrachten had. Handel, dat woord alleen al! Daarin zit zijn ondernemerschap verpakt. Hij ziet altijd kansen en heeft zolang ik hem ken de ambitie gehad om iets groters op te bouwen. Met WeAreHR! slaagt hij daar goed in.”

Duurzame inzetbaarheid
“Inmiddels ben ik niet meer aan P&O Partner verbonden. Ik richt mij enkele dagen per week op het adviseren van HR-professionals over het maken van de voor hen juiste keuzes. Daarnaast ben ik partner binnen TIZ (Toekomst in Zicht), een bewustzijnsprogramma om te werken aan gelukkig ouder worden. Een tool die bedrijven kunnen inzetten in het kader van duurzame inzetbaarheid. Het contact met Michel is altijd gebleven. Want los van een vergelijkbare achtergrond, hebben we een gezamenlijke passie: zeilen! We hebben echter nog nooit samen gezeild. Hoogste tijd om dat wel een keer te gaan doen. Ter ere van zijn twintigjarig jubileum als ondernemer nodig ik Michel daarom uit voor een zeildag op de Friese Meren. Kunnen we gelijk bijpraten over ondernemen in HR-land én gelukkig ouder worden!”

Michiel Koning (60)
Adviseert als HR-specialist andere HR-professionals en is partner binnen TIZ, Toekomst in Zicht
Oorspronkelijk opgeleid als personeelsmanager
Kent Michel sinds: 2001
Over ondernemerschap in HR-land: altijd kansen zien
Ook noemenswaardig: Michel weet mensen te binden, bijvoorbeeld door veel naast het werk te organiseren.

Zoeken naar mogelijkheden en gaan voor oplossingen

In tweede lustrumperiode
Rob Hartings is gepokt en gemazeld in het adviseren en besturen van zorgorganisaties. Zijn contact met Michel dateert uit 2007. Als toenmalig directeur-bestuurder van een grote jeugdzorgorganisatie in Amersfoort zocht Rob naar oplossingen voor grote organisatorische en personele vraagstukken.

Pragmatisch, opportunistisch en ondernemend
Rob: “Er werkten zo’n 200 medewerkers, het verloop was groot en tegelijkertijd liep de afdeling Personeel en Organisatie leeg. Op dat moment kwam via via Michel van Manen op mijn pad en zijn we gaan samenwerken. Wat mij is bijgebleven, is dat Michel in zijn eentje de HR-afdeling bestierde op een pragmatische, opportunistische en ondernemende manier. Hij zoekt naar de mogelijkheden en gaat voor de oplossing. In een sector met een cao die van voor tot achter is dichtgetimmerd, geeft dat lucht en ruimte; een zekere lichtheid. Met zijn manier van werken (plan-do-check-act) liet hij in de reorganisatie die volgde veel voorbeeldgedrag zien. Hij opperde het ene idee na het andere om onze processen beter te digitaliseren (toen al!) en automatiseren. Dat hielp zeker bij het aantrekken van nieuwe P&O-ers en het opnieuw bouwen aan de organisatie.”

Veel inzet in effectieve balans met Bourgondisch leven
“Op dezelfde prettige manier heb ik later met Michel samengewerkt binnen de Raad van Toezicht van een op dat moment zieltogende organisatie voor de jeugd-ggz. Michel kleurt waar nodig buiten de lijntjes en staat voor zijn standpunt. Op een charmante manier, bijvoorbeeld door het stellen van een gekke wedervraag. Onder moeilijke omstandigheden kwamen we weer met elkaar tot goede oplossingen. Het mooie is, Michel toont veel inzet, maar wél in een effectieve balans met een Bourgondisch leven, met aandacht voor zijn familie, vrienden en directe omgeving. Zo weet ik dat hij jarenlang koning pubquiz was in Weesp. Met het organiseren van deze pubquizzen heeft hij binnen Weesp ongetwijfeld gezorgd voor verbondenheid. Wie verwacht dat een drukke ondernemer plat vermaak regelt? Van Manen doet het hoor! Mede om dit soort dingen vind ik het plezierig dat we nog steeds jaarlijks bijpraten; hij vanuit WeAreHR!, ik vanuit de stichtingen waar ik bestuurder ben.”

Rob Hartings WeAreHR!
Rob Hartings (61)
Bestuurder bij Stichting Groeimee (jeugdhulp) en bij Stichting MEE & De Wering (maatschappelijke dienstverlening en welzijn); Oorspronkelijk opgeleid als algemeen econoom aan Rijkuniversiteit Groningen
Kent Michel sinds: 2007
Over ondernemerschap in HR-land: zoeken naar de mogelijkheden en gaan voor de oplossing
Ook noemenswaardig: Michels gastvrijheid – heel wat vergaderingen van de Raad van Toezicht waar we beiden in zaten, vonden plaats bij hem thuis.

Binnen WeAreHR! helpen we elkaar verder

In derde lustrumperiode
Hans van der Velden is samen met Michel oprichter van WeAreHR!. Zij kennen elkaar vanaf 2006. Ze zijn aan elkaar gewaagd vanwege hun soortgelijke drive.

Netwerken
Hans: “Michel en ik zijn beiden echte netwerkers. Logisch dat we elkaar dan ook ontmoetten bij een netwerkgelegenheid, namelijk in 2006. We herkenden meteen onze soortgelijke marktgerichte focus. Michel weet als geen ander dat je een netwerk moet onderhouden en water moet blijven geven. Daar is hij buitengewoon goed in. Niet alleen vanuit zakelijk oogpunt, maar vooral vanuit zijn oprechte interesse in de ander. Begin 2019 hebben we samen WeAreHR! opgericht. Met WeAreHR! willen we ‘wereldberoemd’ worden in Nederland als het gaat om changemanagement, talentmanagement (leren en ontwikkelen), interim & consultancy, recruitment en digital E-HRM.”

Kansen in de markt
“Het ondernemerschap zit Michel als gegoten. Hij laat zich niet remmen door kansen in de markt! Ik waardeer zijn open- en oprechtheid. Hij doet wat hij zegt en zegt wat hij doet; duidelijk en transparant. In al die jaren heb ik hem amper chagrijnig meegemaakt. Samen houden we de vaart en de ambitie erin. We sparren met elkaar en helpen elkaar aan opdrachten. Zo heb ik mijn huidige rol bij de ANWB aan hem te danken: meewerken aan de invulling van de HR-visie. Binnen WeAreHR! helpen we elkaar verder.”

Hans van der Velden WeAreHR!
Hans van der Velden (56)
Gespecialiseerd in HR optimalisaties
Oorspronkelijk opgeleid als Human Resource Manager
Kent Michel sinds: 2006
Over ondernemerschap in HR-land: je niet laten remmen door kansen in de markt. Ook noemenswaardig: Michel en ik spreken elkaar meerdere keren per week over het werk. Buiten het werk delen we niks. Misschien omdat ik uit 010 kom en Michel uit de 020-regio ;-)? Daar kunnen we elkaar overigens goed mee plagen.

Kracht van een groot netwerk


In vierde lustrumperiode

Tirza Sebel werkt ruim 27 jaar voor Uni1ek onderwijs en opvang. Tegenwoordig als medewerker flexpool & vervangingen. Ze kreeg in juli 2020 met Michel te maken, toen hij interim de functie van Hoofd Personeel & Organisatie bij Un1ek vervulde.

We doen het samen
Tirza: “Ons vorige Hoofd Personeel & Organisatie vertrok vrij plotseling. Zo ontstond vlak voor de zomervakantie, midden in coronatijd, een vacature. En dat in een periode waarin nog van alles op het gebied van P&O moest gebeuren. Via het netwerk van onze toenmalige bestuurder diende Michel zich aan als interim-oplossing. Michel stapte binnen en ging aan de slag. Sámen met de negen medewerkers van onze P&O-afdeling. ‘We doen het met elkaar’ zei hij tijdens de diverse voorstelrondes. En dat is gelukt!”

Doorpakken en snel schakelen
“Onder leiding van Michel is het verder professionaliseren van onze systemen in werking gezet, bijvoorbeeld met betrekking tot werving en selectie. Ook hebben we de digitalisering binnen AFAS verder op orde gebracht. Michel is een doorpakker. Hij schakelt snel, waardoor zaken vlot concreet worden. Daar hadden we als afdeling in die periode behoefte aan. Michel zegt op een opbouwende manier waar het op staat. Zo weet je wat je aan hem hebt. Ondanks dat hij gedurende een half jaar slechts enkele dagen per week voor Un1ek werkte, creëerde hij binding. Vooral doordat hij uit zichzelf contact met ons zocht. Inmiddels is er een nieuw hoofd P&O benoemd; Michel was betrokken bij de overdracht. Na het afronden van zijn opdracht is het lijntje met Michel op een natuurlijke manier gebleven. Zo nu en dan praten we bij; plezierig én functioneel. Bij diverse vraagstukken heb ik van zijn kennis en van zijn grote netwerk gebruik mogen maken. Juist vanwege dit omvangrijke netwerk dat hij onder andere met WeAreHR! heeft opgebouwd, vind ik Michel een echte HR-ondernemer.”

Tirza Sebel WeAreHR!
Tirza Sebel (47)
Medewerker flexpool & vervangingen, onderdeel van afdeling Personeel & Organisatie bij Un1ek onderwijs en opvang
Oorspronkelijk opgeleid als pedagogisch medewerker
Kent Michel sinds: 2020
Over ondernemerschap in HR-land: kracht van een groot netwerk
Ook noemenswaardig: Michel kan er niet tegen als zaken blijven liggen. Linksom of rechtsom, een beslissing komt er.

Geïnspireerd? Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met WeAreHR!.