“Weer een mooie en nieuwe leerervaring erbij!”

ForFarmers - WEAREHR!

De bij WeAreHR! aangesloten HR-professionals houden zich bij uiteenlopende bedrijven bezig met complexe HR-vraagstukken. Zo ondersteunde Arnold Hoogendoorn ForFarmers bij het outsourcen van een bedrijfsonderdeel en bij de HR-integratie na een overname. Arnold over zijn opdracht bij ForFarmers.

Op snijvlak van HR en organisatieverandering
Met zijn ervaring op het snijvlak van HR en organisatieverandering werkte Arnold de afgelopen jaren interim bij productiebedrijven en in de retail (familiebedrijven en private equity). Met het werken voor een beursgenoteerd bedrijf voegt hij een nieuwe ervaring toe aan zijn portfolio. ForFarmers is, met een Total Feed aanpak, gespecialiseerd in diervoeding voor onder andere rundvee, pluimvee, varkens, geiten en schapen. Het bedrijf is de grootste Europese aanbieder van diervoeders. Ik bracht mijn ervaring in, maar werd zelf ook elke dag uitgedaagd om te leren omdat de omgeving van een beursgenoteerd bedrijf nieuw is voor mij. Dat maakt het werken als interimmer onder andere zo boeiend.”

Eerste deel HR-opdracht: outsourcen organisatieonderdeel
Zijn eerdere opdrachten op het snijvlak van HR en verandering en aanvullende, intensieve opleidingen op dit snijvlak maakte Arnold voor ForFarmers geschikt om deze HR-opdracht in te vullen. Arnold: “De vraag kwam binnen via associate partner Hans van der Velden. Ik was direct enthousiast.” De HR-opdracht bestond uit twee delen. Het eerste deel was het outsourcen van dertig chauffeurs en magazijnmedewerkers zakgoed.

Arnold: “Ik werkte op de achtergrond voor de HR-businesspartner van ForFarmers en hielp mee bij het voeren van gesprekken met de medewerkers en het managen van de daarbij behorende emoties. En die waren er zeker, want het was bepaald geen leuk nieuws voor de medewerkers. Zeker niet voor de mensen die vaak al jarenlang bij ForFarmers werkten. Uiteindelijk hebben we veel mensen voor ForFarmers kunnen behouden door een interne herplaatsing. Andere medewerkers gingen over naar het bedrijf dat deze logistieke diensten van ForFarmers heeft overgenomen. Een klein deel van de medewerkers nam ontslag.”

Tweede deel HR-opdracht: HR-integratie
Het tweede deel van de opdracht betrof de HR-integratie van 50 medewerkers. Dit na de overname door ForFarmers van een familiebedrijf. Arnold: “De integratie van systemen als IT en de administratie is een “technisch” gebeuren. Het wordt emotioneel ingewikkelder als het gaat om plaatsingen binnen de nieuwe organisatie en de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. Daarom geef ik vooraf bij een opdracht als deze aan dat aandacht voor bedrijfscultuur van groot belang is. Ook hier was dat het geval. Het voorbereidende proces met de OR van ForFarmers verliep goed. Inhoudelijk klopte het, maar toch was er niet bij iedereen direct vertrouwen. Daardoor waren er veel meer gesprekken met medewerkers nodig dan vooraf ingeschat. Zoetjesaan komen de ondertekende arbeidsovereenkomsten nu binnen. Daarmee rond ik mijn opdracht bij ForFarmers af. Het proces is echter nog niet volledig afgerond, waardoor ik het afscheid moeilijk vind. Ondanks dat er iets moois in het verschiet ligt. Samen met mijn vrouw en onze zoon van 3 ga ik enkele maanden reizen. Als zzp’er heb ik de vrijheid om zo’n keuze te maken. Ik laat het werk los, maar blijf verbonden met WeAreHR!. Die aansluiting zal over enkele maanden een fijne opstap zijn om in het ritme te komen en een nieuwe HR-opdracht te gaan vervullen.”

Judith Bekel, HR-directeur ForFarmers, over het managen van dit integratieproces door Arnold Hoogendoorn: “Arnold heeft met zijn brede kennis een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het zo soepel mogelijk verlopen van een ingewikkeld HR-proces. Hij heeft het met een grote dosis eigenaarschap en betrokkenheid opgepakt en wij zijn dan ook heel erg blij met de ontstane samenwerking.”

PS Ook aansluiten? Bel 06 520 617 03 of mail naar info@wearehr.eu