TROTS OP SUCCESVOLLE IMPLEMENTATIES EN DOORONTWIKKELING E-HRM SYSTEMEN

e-hrm implementaties wearehr!

Door: Hennie van de Kar-Vervooren

De eerste salarisrun van het nieuwe jaar is een mijlpaal voor organisaties die net live zijn gegaan met een nieuw of vernieuwd E-HRM systeem. Medewerkers moeten natuurlijk wel gewoon hun salaris op het goede moment krijgen!

WeAreHR! Digital begeleidde afgelopen jaar wederom diverse organisaties bij de implementatie van een nieuw E-HRM systeem, zoals gemeente Stichtse Vecht en SVO Vakopleiding Food. Het Da Vinci College ging een jaar eerder al live en pakte daarna meteen door met de verdere ontwikkeling van het systeem, met procesbegeleiding vanuit WeAreHR!. Deze organisaties delen graag hun ervaringen.


Marleen Verbruggen, manager Mens & Organisatie bij gemeente Stichtse Vecht:

“Live met YOUFORCE; belangrijke stap in verdere digitalisering van onze gemeente”

Marleen: “De eerste salarisrun is goed gegaan! Voor ons is dit een belangrijke stap in de verdere digitaliseringsslag van onze gemeente; een mensgerichte organisatie waar de lijnen kort zijn en medewerkers de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Leuk werken dus! Op het gebied van digitalisering moesten we nog wel een ontwikkeling doormaken.

Esther de Haan begeleidde vanuit WeAreHR! de E-HRM implementatie en trok daarvoor intensief op met ons team Mens & Organisatie. Complimenten naar ons team; zonder hen was deze implementatie echt niet gelukt. Neemt niet weg dat je voor de implementatie van een E-HRM project als dit, iemand nodig hebt met inhoudelijke kennis. De invoering heeft namelijk gevolgen voor alle processen binnen onze organisatie.Esther heeft die kennis in huis en is in staat om mensen met elkaar te verbinden. Via gemeente Zeist kwamen we met haar in contact.

Esther had een adviesrol bij de aanbesteding voor E-HRM. Vanuit haar ervaring kon ze ons goed adviseren en onze wensen helder krijgen. Het heeft er mede voor gezorgd dat aan onze aanbesteding drie aanbieders meededen. De kwaliteit die YOUFORCE van Visma | Raet ons bood, gaf de doorslag om te kiezen voor dit E-HRM systeem. Ook de gehele implementatie daarvan begeleidt Esther. Zij gaat niets uit de weg en haar hands-on mentaliteit past goed bij onze manier van werken. De komende tijd blijft Esther bovendien betrokken bij de verdere digitalisering van personeelsdossiers en bij de koppeling tussen ons LMS-systeem en YOUFORCE Visma | Raet.”

SVO food
Daphne Geerdes, HR-adviseur SVO Vakopleiding Food:

“We kijken met een big smile naar de processen na de overstap naar AFAS”

Daphne: “Verdere digitalisering stond al lang op het wensenlijstje van SVO om efficiënter te kunnen werken. De benoeming van een nieuwe directeur bedrijfsvoering bood de kans om hier als organisatie mee door te pakken. We hebben binnen een jaar snel kunnen schakelen. In maart en april kozen we vanuit twee aanbieders voor AFAS. Al vrij snel daarna kwam Michel van Manen als extern projectleider vanuit WeAreHR! aan boord. Het was heel fijn dat hij zijn ruime ervaring met vergelijkbare implementaties bij andere onderwijsorganisaties kon inbrengen. Daarmee won hij snel mijn vertrouwen. Hij nam ons als het ware bij de hand; met 130 medewerkers zijn we weliswaar een kleine onderwijsorganisatie, maar dat maakt de processen niet minder ingewikkeld. Eens in de twee weken kwam het projectteam onder leiding van Michel bij elkaar. Twee externe consultants, eveneens via WeAreHR!, maakten deel uit van het projectteam. Ook mijn collega Danitja Sol, HR-medewerker, speelde hierin een belangrijke rol door mee te denken over het inrichten van de HR-processen. Daarbij zijn medewerkers steeds meer zelf verantwoordelijk voor het actualiseren van hun gegevens. Daarnaast ligt het doen van een ziek- of herstelmelding ook bij de medewerker zelf!

Al vanaf oktober draaiden we schaduw. Daardoor konden we nog veel foutjes uit het gebruiksvriendelijke systeem halen. Dat zorgde ervoor dat we enkele weken voor de eerste salarisrun nog maar tien opleverpunten hadden. Volgens AFAS is dat echt weinig. De koppelingen met andere systemen, waaronder onze arbodienst en roosterprogramma, bleek nog het meest lastig in te richten. Inmiddels is de eerste salarisrun achter de rug en goed gegaan. Het is een verademing om op deze manier te werken! Met een big smile kijken we hier bij HR naar de processen die simpeler zijn ingericht met verantwoordelijkheden lager in de organisatie. Het diepe dal waar we vooraf voor waren gewaarschuwd, hebben we nauwelijks ervaren. Dit terwijl we, naast de overgang naar AFAS, gelijktijdig de personeelsdossiers hebben gedigitaliseerd. Maar de kleinschaligheid van onze organisatie en de soepele samenwerking binnen het projectteam, waarin ieder keihard heeft gewerkt, zijn volgens mij de succesfactoren. Nu AFAS 1.0 staat, gaan we intern verder kijken welke processen we nog meer in AFAS kunnen inrichten, voor AFAS 2.0.”

da-vinci-college
Wendy van den Bosse, functioneel beheerder AFAS bij Da Vinci College:
“Direct doorpakken met doorontwikkelen na livegang”

Het Da Vinci College ging al een jaar eerder live met AFAS. Wouter van Gerderen van WeAreHR! hielp het Da Vinci met deze livegang. Vlak voor het systeem live ging, kwam Wendy van den Bosse, als ervaren functioneel beheerder AFAS bij Da Vinci in dienst.

Wendy: “In het ideale plaatje is een functioneel beheerder al eerder betrokken” zegt zij. “Dat zou ik elke organisatie adviseren om zo de processen van de applicatie beter te laten aansluiten op de behoeften van de organisatie. Waar we tegenaan zijn gelopen, is dat ook binnen het HR-team het werken met AFAS nog niet bekend was. Daardoor zijn er bij de inrichting keuzes gemaakt die in de praktijk niet goed werkbaar waren of niet volledig aansloten bij de verwachtingen. We werkten voorheen wel met een ander E-HRM systeem, maar dat was niet meer up-to-date en niet zo geavanceerd als AFAS. Anders gezegd, we waren beperkt gedigitaliseerd. De overgang naar AFAS was dus voor iedereen groot en leidde tot veel vragen uit de organisatie, ondanks dat alles volgens de wensen van het Da Vinci College was opgeleverd. Daarom besloten we direct na de livegang dat het nodig was om extra te investeren in het optimaliseren en finetunen van alle processen, zodat deze beter zouden aansluiten op de wensen van de organisatie. Direct doorpakken na de eindsprint was absoluut pittig maar heeft het afgelopen jaar wel geleid tot een betere gebruikerservaring.

Michel van Manen heeft vanuit WeAreHR! deze doorontwikkeling begeleid. Vanaf het moment dat we live zijn gegaan met AFAS, hebben we alle actiepunten geïnventariseerd en vastgelegd in een actielijst met zo’n 200 punten. Daarin hielp Michel ons met prioriteren. Als een soort van katalysator bracht en hield hij het proces op gang, in samenwerking met onze kern- en stuurgroep. Alle issues pakten we stuk voor stuk beet. Eén van de leukste zaken daarbij vond ik het integreren van onze Academiemanager binnen AFAS. Het resultaat van het projectmatig oppakken van de actiepunten, is dat in het afgelopen jaar de actielijst drastisch is teruggebracht; een externe partij in de persoon van Michel heeft ons geholpen om zaken voor elkaar te krijgen. Voordeel is dat hij bij onze vraagstukken ook zijn kennis vanuit andere organisaties kon meenemen. Er blijft altijd nog ruimte voor verbetering, maar dat regelen we structureel in, in plaats van door te reageren op incidenten. We gaan dus steeds meer over van de project- naar beheerfase.”

Overstappen naar een ander E-HRM systeem? Begin tijdig!
Overstappen naar een ander PI-systeem gebeurt praktisch altijd per januari. Om tijdig klaar te zijn, moet je terugrekenen. Ben je aanbestedingsplichtig? Houd dan rekening met langer selectie-termijnen. Jouw organisatie heeft de tijd hard nodig om een nieuw E-HRM pakket te selecteren en vervolgens te implementeren! WeAreHR! kan in dit proces zowel de rol van projectleider vervullen als de rol van adviseur implementatie. Zowel met het aanbesteden als met de implementatie zelf hebben we veel ervaring. WeAreHR! werkt onafhankelijk van een softwareleverancier en heeft expertise in huis van alle systemen, waaronder van AFAS en Visma/Raet. Op 29 februari 2024 organiseert WeAreHR! een Tour d’e-HRM met zes softwareleveranciers van E-HRM systemen.
Schrijf je vandaag nog in voor deze gratis kennissessies en maak in één middag kennis met de belangrijkste spelers in dit werkveld!

Zie over het live zetten van nieuwe processen ook de eerder verschenen artikelen:

Succesvolle verloning na migratie naar een nieuw e-hrm-systeem!

We fiksten het weer…trots op succesvolle implementaties E-HRM systemen

Heeft jouw organisatie per 1 januari 2025 of later een nieuw E-HRM pakket nodig? Oriënteer tijdig! Begin met een belletje naar WeAreHR! Digital,
Esther de Haan: 06 – 40 59 63 38
Wouter van Gerderen: 06 – 47 90 07 31
Michel van Manen: 06 – 52 06 17 03
Bas van de Veen: 06 – 15 24 9329
Dion Dorrestijn: 06 – 23 04 19 75
Lindsay Postel: 06 – 10 29 06 09
Hendrik-Jan Vonk: 06 – 15 34 24 68
Hans van der Velden: 06 – 49 84 60 98