“Ruimte voor een nieuw (E-HRM of ERP) vraagstuk in onderwijs of zorg”

wouter van gerderen - WEAREHR!

In the Spotlight: Wouter van Gerderen
Voor het eerst in zes jaar als zelfstandige, gunt Wouter van Gerderen zichzelf wat extra vrije tijd. Dit naast zijn huidige interim opdracht bij een grote onderwijsorganisatie in de Randstad. Kortom, een ideaal moment voor net wat meer reflectie. Daarom dit keer in the spotlight: Wouter van Gerderen, associate bij WeAreHR!.

Combinatie diverse interim opdrachten
In de afgelopen jaren combineerde Wouter nagenoeg altijd diverse interim opdrachten. Dikwijls als projectleider bij een implementatie van een nieuw E-HRM of ERP systeem. Wouter: “Het voordeel van meerdere implementaties gelijktijdig doen, is dat je processen makkelijk kunt vergelijken en snel ziet waar het beter kan. Dus hoewel ik de extra vrije tijd fijn vind, begint het toch ook alweer te kriebelen om mijn huidige opdracht bij een grote onderwijsorganisatie in de Randstad opnieuw te gaan combineren met een ander interim vraagstuk.”

Projectmanager implementatiefase
De onderwijsstichting waar Wouter interim voor werkt, telt zo’n vijfduizend medewerkers en honderd scholen voor primair en voortgezet onderwijs. Wouter: “Ik kwam in april 2023 aan boord toen de aanbesteding voor een nieuw ERP systeem net was afgerond. De keuze voor AFAS was al gemaakt. Omdat veel HR-processen nieuw waren en er zorgen waren over de eerste salarisrun, werd ik vanwege mijn kennis en ervaring ingevlogen om de implementatie mee op te pakken. Daarnaast maakte deze stichting intern voldoende mensen vrij voor de implementatie. Samen vormden we een projectteam.”

Van implementatie naar beheer
“In dit projectteam werkten we met elkaar naar de livegang toe: iedereen werkte enthousiast en met volle inzet. Dat heeft geresulteerd in een livegang met een goede eerste salarisrun, mede door de hoge kwaliteit van alle data. De HR-processen waren goed vooraf getest. Inmiddels is de overstap gemaakt naar de beheerorganisatie met onder andere aandacht voor de implementatie van de W&S module, het overzetten van het historisch dossier, het invoeren van gesprekkencyclus en verdere optimalisatie. Een hele andere dynamiek, maar net zo leuk om ook daar bij betrokken te blijven.”

Troubleshooter implementatie E-HRM
Het afgelopen jaar deed Wouter daarnaast ervaring op als een soort van troubleshooter in een implementatieproject dat al was gestart. Een rol die hem goed is bevallen. “Deze zorgorganisatie benaderde mij om de haalbaarheid van het implementatietraject van het HR- en Payrollsysteem te doorgronden. Ze werden namelijk overvallen door de hoeveelheid werk, misten leiding en sturing en doorzagen het even niet. Na onderzoek van mijn kant, bleek het met aanpassingen in de projectorganisatie haalbaar. Vervolgens kreeg ik de vraag om het project te gaan leiden, samen met een andere zelfstandige.”

Projectleider in duovorm
“Het projectleiderschap in duovorm was voor mij een nieuwe ervaring die mij positief heeft verrast; we hadden een heldere taakverdeling en konden lezen en schrijven met elkaar. Voor herhaling vatbaar! Ook hier ging de eerste salarisrun goed en is de opdrachtgever tevreden. Dat traject is nu volledig afgerond, wat bij mij meer ruimte geeft om een nieuw (E-HRM of ERP) vraagstuk in het onderwijs of de zorg op te pakken. Mijn ervaring ligt in deze sectoren; de culturen passen goed bij me. De meeste implementatietrajecten voor een livegang in het nieuwe jaar zijn vanzelfsprekend al gestart, maar voor een rol als troubleshooter is het nooit te laat. En dat mag dus ook in duovorm. Mijn kracht is dat ik snel doorzie wat er moet gebeuren. Daarbij maakt het type systeem niet uit. Binnen WeAreHR! is de kennis van diverse E-HRM systemen breed en werken we onafhankelijk en pakketneutraal. Daarbij ben ik in de volle breedte inzetbaar of op één van de onderdelen zoals HR of Payroll. En hoe mooi zou het zijn als ik eens een onderwijs- of zorgorganisatie in mijn eigen regio Doetinchem zou kunnen ondersteunen! Ze zeggen weleens dat je wensen moet uitspreken. Nou bij deze!”

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren