Grip op externe inhuur in de zorg
Hoofdthema van WAT-meeting
Dit keer vond de maandelijkse WAT-meeting (We Are Together) van WeAreHR! plaats bij voormalige wasserij De IJsselstroom in Zutphen. Met uitzicht op de IJssel lieten de aanwezige associates zich onder andere bijpraten door Floris Wasser van GRIP over de regie op externe inhuur in zorgorganisaties.
Organisatiecredits: Wouter van Gerderen
Regie op externe inhuur
Aanleiding om kennis over juist dit onderwerp te delen, is de sterk veranderende wet- en regelgeving voor het inhuren van zzp’ers. De wet- en regelgeving op het inhuren van externen geldt voor alle sectoren maar heeft vooral impact in zorgorganisaties. De inhuur van zzp’ers is daar namelijk hoog en het wetgevend kader complex. De zorgorganisaties en de zzp’ers hebben nu al te maken met de Wet DBA. Die verving in 2016 de Verklaring Arbeids Relatie, met de bedoeling om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Tot nu toe werd er nauwelijks gehandhaafd op deze wet. Vanaf januari 2025 zal dat wel het geval zijn. Bovendien gaat in 2026 de Wet VBAR (Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) in, die moet verduidelijken wanneer een zzp’er ingehuurd kan worden. Tegelijkertijd gaat ook de WTTA in; een toelatingsstelsel voor uitleners.
Relevante informatie voor HR-managers in de zorg
In de presentatie die Floris Wasser van GRIP gaf, liet hij de gevolgen zien van de wetgeving voor het inhuurlandschap. Wouter: “Voor iedereen die als (HR-)manager in de zorg werkt, ongelooflijk relevante informatie. Frappant was het voorbeeld dat Floris gaf van een impactanalyse die hij onlangs voor een zorgorganisatie uitvoerde. Aanleiding was dat deze organisatie vanwege de aanhoudende arbeidsmarktkrapte de begroting voor externe inhuur fors had overschreden. Hoe meer vraag om externe inhuur, hoe meer er een wildgroei aan leveranciers ontstaat en inherent hieraan een grote hoeveelheid facturen, een diversiteit aan overeenkomsten plus verschillen in tarieven. Dat alles leidt tot het ontbreken van inzicht. GRIP kon door ogenschijnlijk simpele controles bij de betreffende zorgorganisatie een kostenreductie van 10 a 15% te realiseren op de externe inhuur. Wat uniek is, is dat GRIP daarnaast een kwaliteitstoets heeft ontwikkeld om te toetsen of de externe inhuur de wet- en regelgeving op de inhoud op een juiste wijze toepast. Als je bedenkt dat er meer dan 200.000 zelfstandigen in de zorg werken, snap je de impact van het goed toepassen van de regels! Het was een bijeenkomst die in die zin behoorlijk schokkend was, en alleen al daarom super relevant om te weten voor iedereen die als (HR-)manager werkt in de zorg.”
PS Werk jij interim als HR-manager in de zorg en wil je meer over dit onderwerp weten? Neem dan contact op met Wouter van Gerderen: 06 – 47 90 07 31. Wouter heeft als project- en implementatiemanager E-HRM/ERP veel ervaring binnen de zorg.
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren