Participerend roosteren: nieuwe kennissessie voor leden WeAreHR!

WeAreHR! trakteert de aangesloten associates met enige regelmaat op kennissessies, die aansluiten op het veelzijdige HR-vakgebied. Recent schoof Désirée Aries aan om haar kennis te delen rondom participerend roosteren.

Koppeling tussen HR en roosterplanning

Désirée: “Het HR-systeem is het bronsysteem voor vele andere systemen en processen in organisaties. Zeker ook voor Roosterplanning. Elke vorm van in-, door- en uitstroom kan immers consequenties hebben voor de planning. Weet je dat van een basisrooster maar 30% in de praktijk overeind blijft? De rest bestaat uit wijzigingen. Het bespaart organisaties veel tijd om te werken met een optimaal basisrooster, waarin medewerkers vervolgens zelf hun wijzigen doorvoeren; participerend roosteren.”

Participerend roosteren

“Onze ervaring bij organisaties in de zorg en bij gemeenten is dat participerend roosteren zorgt voor een grotere bereidheid bij medewerkers om waar nodig extra te werken. Het extern inhuren van arbeidskrachten daalt daardoor. De planner/teamleider krijgt meer tijd op te focussen op andere zaken, zoals teamoverstijgende vraagstukken. Geloof me, medewerkers en organisaties worden er enorm blij van als ze er eenmaal mee werken. Het vraagt wel om een andere mindset.”

Elkaar versterken

“En daar ligt de link met WeAreHR!. Zij hebben ervaring met verandermanagement en met de projectleidersrol om zo’n verandering in gang te zetten; vreemde ogen dwingen! Op dat vlak kunnen we elkaar als partners in een verandertraject nog meer versterken. Zeker omdat ik binnen WeAreHR! de korte lijnen herken die we bij C-quential ook hebben. En de vergelijkbare ‘honger’ om onszelf voortdurend te verbeteren om het voor de organisaties voor wie we werken het nog beter te doen.”


Geïnspireerd? Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met WeAreHR!.