Meer structuur is meer impact! HR binnen goededoelenorganisaties

Annemarie Kleiterp WEAREHR!

Annemarie Kleiterp, associate WeAreHR!, deelt haar ervaringen

Annemarie Kleiterp ondersteunt als interim HR-professional vanuit WeAreHR! twee goededoelenorganisaties. Zij ervaart dat het bedrijven van HR binnen een goededoelenorganisatie wezenlijk anders is dan bij een commercieel bedrijf of bij een overheidsorganisatie. Haar ervaringen deelt zij graag met andere HR-professionals.

Wat heeft jou het meest verrast in het werken voor goededoelenorganisaties?
“Dat is de enorme professionaliteit van deze organisaties. Het nut en de noodzaak van HR wordt hier ingezien. Vaak is HR pas een serieus vakgebied bij organisaties met minimaal honderd medewerkers. Bij één van de organisatie waar ik nu werk, bestaat het team uit 35 professionele krachten. Overigens heeft minstens zestig procent daarvan een HBO- of academische achtergrond. Dat laatste heeft mij trouwens ook verrast. Tegelijkertijd is het logisch: om geld binnen te halen en goed te besteden, heb je denkkracht nodig. Ik ervaar dat ik graag met hoogopgeleiden werk omdat ik makkelijk met hen kan sparren.”

Wat heeft je het meest verbaasd?
“Vele bloemen langs de weg worden geplukt!”

Dat klinkt cryptisch. Wat bedoel je daarmee?
“De medewerkers zijn enorm begaan met het goede doel waarvoor zij werken. Vanuit die bevlogenheid zien zij ieder donatievoorstel als een serieuze kans. Er wordt héél hard gewerkt, maar er is weinig tijd voor een duidelijke structuur. Soms gaat er veel energie zitten in een activiteit of evenement met relatief weinig impact. Je kunt een grotere impact realiseren door meer focus en structuur aan te brengen.”

Wat is jouw huidige rol?
“Meer structuur en focus aanbrengen; meer efficiency maar ook meer lachen én minder piekeren! Met een duidelijke projectcyclus voor kortdurende en langlopende projecten, inclusief kick-off en heldere milestones. Ik ben ervan overtuigd dat je door beter te focussen en heldere doelen te formuleren, meer impact kan maken, waardoor er meer geld overblijft voor het project. Meer structuur is meer impact! Een keer nee zeggen, is echt heel gezond. Momenteel kantelt de organisatie naar een projectorganisatie met zelforganiserende teams. Ik begeleid de projectleiders in hun nieuwe rol.”

Wat vind je het leukst aan het interim werken voor goededoelenorganisaties?
“Het is fijn om te ervaren dat de nut en noodzaak van HR worden ingezien. Er is de ambitie om dat op een professionele manier aan te vliegen met een splitsing tussen operationele zaken en strategische HR-zaken. En natuurlijk is het mooi om voor een organisatie te werken waarin je zelf actief bijdraagt aan de verbetering van ieders gezondheid.”

Geïnspireerd? Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met WeAreHR!.