“Met WeAreHR! bied ik als interim projectmanager zekerheid aan opdrachtgevers”

marco-de-wit WEAREHR!

WeAreHR!- Digital BV is een ervaren associate rijker: Marco de Wit. Hij had niet veel beslistijd nodig om zich aan te sluiten bij het netwerk. Andersom ook niet, want Marco de Wit neemt als erkend AFAS Expert veel ervaring als projectleider HR en E-HRM met zich mee. Tijd voor een interview met hem.

Erkend AFAS Expert… wat houdt dat in?
“Met dit keurmerk geef je aan dat je volgens de standaard AFAS-implementatiemethode werkt en kennis hebt van de software. Als AFAS Expert ben je als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en updates bij AFAS, wat een voordeel is voor de organisaties waar ik op interim
basis optimalisaties en implementaties uitvoer. Ik ben een van de tien projectmanagers in Nederland die zich officieel AFAS Expert mag noemen op het gebied van projectmanagement, changemanagement en testen. Daarnaast investeert AFAS intensief in haar expertnetwerk door middel van cursussen.”

Wat maakt jou zo’n ‘fan’ van AFAS?
“Ik werk graag met AFAS omdat het een totaaloplossing en gebruiksvriendelijk ERP-pakket is. De mogelijkheden binnen AFAS zijn eindeloos, wat het soms ingewikkeld maakt. Gelukkig bieden de sectorstandaarden een goede basis voor de overgang, wat helpt bij mijn rol als projectleider. Bovendien is AFAS continu bezig met het verbeteren van de software en is het een familiebedrijf, dus geen aangekocht systeem. Natuurlijk is niet alles perfect. AFAS schiet soms tekort in functionaliteiten of heeft onhebbelijkheden, maar het gaat erom hoe je daarmee omgaat.”

Hoe kwam je met WeAreHR! in contact?
“Een oud-werkgever (IJK) deed mee aan de Tour d’e-HRM, die WeAreHR! onlangs organiseerde. Daar kon ik zelf helaas niet bij zijn, maar het was – in combinatie met een opdracht die via WeAreHR! liep – wel de aanleiding voor een eerste contact met Michel van Manen. Later volgde een uitgebreider gesprek met Michel van Manen en Esther de Haan. Ik was er snel uit en wilde me graag aansluiten.”

Wat spreekt je zo aan in WeAreHR!?
“In april 2022 startte ik als interim projectmanager en business consultant. Dat bevalt heel goed. Tegelijkertijd is het een solistisch bestaan. Ik zocht naar een netwerk met collega’s die de klappen van de zweep kennen. No nonsens, analytisch, maar ook pragmatisch als het moet. WeAreHR! bestaat uit allemaal ‘seniors’ met wie ik zaken op een professionele manier kan afstemmen. Met elkaar verbreden we ons netwerk door onze kennis en kunde in te brengen. En omdat we allemaal net een beetje anders zijn, kunnen we binnen WeAreHR! goed kijken welke professional goed bij welke klus past; qua inhoud maar zeker ook qua regio. Voor opdrachtgevers is het een voordeel dat we met WeAreHR! continuïteit en zekerheid kunnen bieden, terwijl ze de betrokkenheid van een eenpitter in huis halen.”

Van wat voor soort opdrachten word jij gelukkig (en de organisatie van jou)?
“Ik houd van opdrachten met een duidelijk begin en einde, waarbij ik een team doelgericht begeleid om van A naar B te komen. Ik breng structuur aan bij AFAS-implementaties en -optimalisaties, en krijg mensen in beweging door waarde toe te voegen op het snijvlak van HR en systeemvertaling; daar word ik blij van. Misschien komt dat omdat ik tijdens mijn studie organisatiewetenschappen afstudeerde op ‘weerstand tegen veranderingen’. Implementaties en optimalisaties gaan altijd over veranderingen. Vaak werk ik in de non-profitsector (onderwijs, zorg en gemeenten), maar ik sta altijd open voor het breder inzetten van mijn kennis.”

Waar ben je nu mee bezig?
“Op dit moment ben ik bezig met de livegang van een optimalisatieproject bij een onderwijsinstelling in Noord-Brabant. Hier verzorg ik voornamelijk het changemanagement en de communicatie over de wijzigingen. Daarnaast voer ik een quickscan uit bij een groot ziekenhuis in Brabant. Door middel van interviews en een systeemscan geef ik aanbevelingen voor verbeteringen in de HR-processen en de beheersorganisatie. Verder zit er al behoorlijk wat werk in de pijplijn voor het komende half jaar. In mijn spaarzame tijd heb ik tussendoor aan het huis geklust.”

Interview en tekst: Hennie van de Kar-Vervooren