“De inhoud van het L&D-vak combineren met ondernemerschap”

Interview met associate partner WeAreHR!
Joop van Diepen

WeAreHR! Talent & Learning is het tweede dochterbedrijf van WeAreHR!. Samen met Simon Janssens is Joop van Diepen kartrekker van deze nieuwe BV. Na zestien jaar actief te zijn geweest binnen Learning & Development vanuit een onderwijskundig adviesbureau koos Joop voor het ondernemerschap onder de vlag van WeAreHR!. In dit interview vertelt hij meer over zijn achtergrond en zijn keuze voor WeAreHR!.

Direct na zijn studie Onderwijskunde in Utrecht startte Joop in 2007 bij wat toen nog een klein onderwijskundig adviesbureau was. In de loop der jaren groeide deze dienst naar zo’n 120 vaste medewerkers. Joop: “Ik heb de organisatie mee mogen opbouwen en me kunnen ontwikkelen naar een ervaren senior consultant Learning & Development. Na een geweldige tijd daar begon het te kriebelen. Ik wilde mezelf weer wat stretchen; het werd tijd voor een nieuwe uitdaging, waarin ik de inhoud van het L&D-vak kan combineren met het ondernemerschap. WeAreHR! biedt die mogelijkheid.”

Hoe kwam je met WeAreHR! in contact?
Joop: “Hans van der Velden, medeoprichter van WeAreHR! en een rasechte ondernemer, ken ik vanuit een eerdere samenwerking. Associate Simon Jansens is bovendien een oud-collega van mij, met wie ik altijd contact ben blijven houden. Toen hij overstapte naar WeAreHR! werd het tijd om weer eens een drankje met hem te doen. Door zijn verhaal raakte ik meteen enthousiast over het WeAreHR!-model.”

Wat spreekt je zo aan in het WeAreHR!-model?
“Dat ik én inhoudelijk met mijn L&D-vak bezig kan zijn én samen met anderen kan meebouwen aan een mooie organisatie. Bovendien vind ik het aantrekkelijk om me te omringen met andere ‘vakidioten’, binnen en buiten het L&D-vakgebied waar ik weer van kan leren. Zelfstandig, maar toch in verbinding; bij WeAreHR! hoor je als zelfstandig ondernemer toch ergens bij.”

Zo te horen, ben je nog lang niet uitgekeken op het vak zelf…
Joop: “Dat klopt! Ik kom uit een echte onderwijsfamilie. Mijn vader en moeder bekleedden zowat alle functies in het basis – en speciaal onderwijs die je maar kunt bedenken. Mijn vrouw werkt als remedial teacher. Voordat ik onderwijskunde ging studeren, deed ik de Pabo; een goede basis voor het L&D-vak. Ik heb het altijd interessant gevonden om mensen te helpen bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden. Precies de reden waarom ik in mijn vrije tijd ook een tijd zeilinstructeur ben geweest. Bezig zijn met leren en ontwikkeling; dáár krijg ik energie van. En de horizon op het gebied van Talentontwikkeling wordt nog alsmaar breder.”

Van wat voor soort opdrachten word jij gelukkig (en de organisatie van jou)?
Joop: “Ik heb een brede interesse, maar ben het meest van toegevoegde waarde in grotere complexere organisaties met een team Talent & Learning. Hoe positioneer je zo’n afdeling? Welke strategische keuzes maak je? Met dat soort vragen weet ik als senior strategisch L&D-er raad. Ik leg makkelijk verbinding en vind het leuk om op een informele manier de leiding te nemen in de te varen koers, vanuit de vakinhoud, maar mét oog voor de mensen.”

En direct het gezicht van een nieuwe BV binnen WeAreHR!?
Joop: “Het is heel tof om van Michel van Manen en Hans van der Velden, oprichters en eigenaren van het WeAreHR!, de ruimte en het vertrouwen te krijgen om een vliegende start te maken. Simon en ik hebben er samen met de andere T&L specialisten van het netwerk ontzettend veel zin in om van WeAreHR! Talent & Learning een succes te maken.”

Aan de slag met Talent & Learning binnen jouw organisatie?
Neem contact op met Joop van Diepen: joopvandiepen@wearehr.eu / 06 – 54 31 61 49

Interview en tekst: Hennie van de Kar-Vervooren