WeAreHR! verdiept zich in generatieleren

Terugblik op workshop generatieverbinders door Careerwise
Eerder dit jaar bezochten Hans Harteveld en Nienke Reitsma, associates van WeAreHR!, de ‘generatieshow’, georganiseerd door Careerwise. Recent volgde daarop een workshop generatieleren van Careerwise voor alle associates van WeAreHR!. Dylan Woudt en Samuel Buijs van Careerwise lieten de associates ervaren dat ook als er generatieverschillen zijn, je tóch goed kunt samenwerken.
Van generatieshow naar workshop generatieverbinders
Hans Harteveld: “Al tijdens het bezoeken van de generatieshow, dachten Nienke en ik ‘dit is een mooi én relevant onderwerp voor een inhoudelijke bijeenkomst van WeAreHR!.’ We vonden Dylan Woudt en Samuel Buijs van Careerwise bereid om deze workshop bij WeAreHR! te geven.”
Careerwise richt zich als trainingsbureau op generatie Z, de generatie die is geboren tussen 2000 en 2014. De kennis die zij over deze generatie hebben, onder andere uit het Young Professional Onderzoek 2024, delen zij via onder andere de workshop ‘generatieverbinders.’
Het belang van generatieleren
Nienke Reitsma: “Generatieleren helpt om verschillende generaties beter te begrijpen, óók de nieuwe. Het is echt nodig om dat te doen. De bevolkingspiramide die Dylan en Samuel presenteerden, laat namelijk zien dat de beroepsbevolking niet toeneemt. We hebben jongeren nodig om de economie draaiende te houden. Om ze binnen je organisatie te krijgen en te houden, helpt het om een beter inzicht te hebben in generatieverschillen. Zo kunnen organisaties werk en ontwikkeling beter afstemmen op de individuele behoeften van medewerkers.”
Generatie-indeling
Tijdens de workshop speelden de associates het spel de ‘generatiebril’ om in groepjes de diverse generaties te herkennen. Door zonder oordeel open te staan voor de kijk van een andere generatie, ontstaat er generatieverbinding in plaats van een generatiekloof op de werkvloer. Juist in deze tijd is het super belangrijk om jong talent aan te trekken én te behouden, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt maar ook vanwege snelle veranderingen, zoals de digitale transformatie. Oudere generaties hebben de ervaring, maar jongere generaties zorgen voor de updates. Hans Harteveld: “De kunst is om talent uit iedere organisatie te halen. Op een hele interactieve manier lieten Dylan Woudt en Samuel Buijs ons naar de diverse generaties kijken.”
Generaties binnen WeAreHR!
Hans Harteveld: “Het leuke is dat ook binnen WeAreHR! diverse generaties zijn vertegenwoordigd: het gros van ons netwerk behoort tot de verbindende generatie x (geboren tussen 1955-1969, gewoon doen, types niet lullen maar poetsen) en tot de pragmatische generatie (geboren tussen 1970 en 1984, de snelle en doelgerichte schakelaars), maar onze jongste associate is een millennial (generatie Y, geboren tussen 1985 en 1999, authentiek, open en informeel). De generatie-indeling die Careerwise maakt (zie afbeelding, red.), herken ik zowel zakelijk als privé.”
Bron: Young Professional Onderzoek 2024 – Careerwise – trainers voor young professionals.
Persoonlijk inzicht in generatieleren
Hans Harteveld: “De term ‘curlingouder’ viel in de sessie. Voor mij was dit heel herkenbaar. Net als bij de sport curling vegen deze ouders met een bezem alle obstakels van het ijs weg, zodat de steen soepel naar het doel glijdt. In opvoedingstermen zijn het ouders die hun kinderen proberen te behoeden voor tegenslagen, teleurstellingen en moeilijke situaties. Dit gebeurt uit liefde en met de beste bedoelingen, maar het leven is nu eenmaal geen rechte weg maar een pad met toppen en dalen. Door kinderen alsmaar te behoeden voor tegenslagen, is het effect soms dat jongeren minder hebben geleerd om met weerstand om te gaan. Dit inzicht helpt mij nu om met een andere blik te kijken naar de verwachtingen die jonge medewerkers hebben van hun leidinggevende: zij zoeken vaak niet iemand die vertelt wat ze moeten doen, maar juist iemand die steun biedt en hen leert omgaan met de hobbels op de weg.”
Generatieverbinders
Nienke Reitsma: “Het gebruik van een generatiebril helpt om meer begrip en openheid in het gesprek met medewerkers te brengen, maar ook om programma’s voor leren en ontwikkelen daarop af te stemmen.” Hans Harteveld: “De bewuste generatie Z (geboren tussen 2000 – 2014) leert nauwelijks nog uit boeken en via verslagen, maar via korte filmpjes. De stellingen die Dylan en Samuel poneerden, leidden tot goede discussies binnen ons netwerk, waarbij er ook aandacht was voor energiemanagement. Verschillende generaties hebben hun eigen energiegevers en -vreters. Jongeren hechten bijvoorbeeld veel waarde aan een fijne sfeer, persoonlijke ontwikkeling en flexibiliteit, terwijl oudere generaties vaak meer belang hechten aan structuur en autonomie. Voor leidinggevenden betekent dit: inspelen op individuele behoeften, afgestemd op iemands levensfase én energiehuishouding.”
Inzichten en acties
In deze bijeenkomst werd bevestigd dat er verschillen tussen generaties zijn, maar dat je ondanks die verschillen toch goed kunt samenwerken. Belangrijk is om talent uit iedere generatie te halen en daarbij ook rekening te houden met energiegevers, energievreters en leervoorkeuren. Met maatwerk tools* kunnen projectteams, HR-, L&D-professionals en leidinggevenden generatieverschillen overbruggen én benutten.
*Maatwerk tools zijn bijvoorbeeld generatiegesprekken en reverse mentoring. Reverse mentoring is een leertraject waarbij jongere medewerkers hun oudere collega’s of leidinggevenden coachen over actuele thema’s zoals technologie, duurzaamheid of werkcultuur. Dit is een mooie manier om wederzijds begrip en samenwerking tussen generaties te versterken.
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren
Foto’s: Joop van Diepen
Bron afbeelding met generatie-indeling: Careerwise