WeAreHR! gaat op hoogte de diepte in

verticalq en WEAREHR!

Methodiek VerticalQ onderdeel van programma tweedaagse

We kijken terug op een geslaagde tweedaagse met kennisverrijking, verdieping, reflectie én gezelligheid. Dit keer streken we neer in Zutphen, één van de oudste steden van Nederland. Het was juist onder andere op het dak van Hampshire hotel ’s-Gravenhof dat we de diepte in gingen. Onder begeleiding van Gwen de Vries en Mark Schipper kon Bas van de Veen de methodiek VerticalQ aan den lijve ervaren. Net als Wouter van Genderen, Marieke Heesakkers en Hans van der Velden.

Tijdens een eerdere WAT (We Are Together)- meeting maakten we kennis met VerticalQ. Een methodiek die naar meer smaakte. Op initiatief van Hans van der Velden werd VerticalQ daarom opnieuw uitgenodigd. Zo konden we de methodiek echt ervaren en samen nog meer de diepte in.

Over VerticalQ
VerticalQ laat deelnemers via negen standen van het lichaam ervaren waar hun kracht ligt, vanuit de visie ‘ervaren waar je kracht ligt, is vele malen effectiever dan weten waar je goed in bent.’ De negen krachtpunten van het lichaam zijn verbonden aan houdingen en aan energiepunten in het lijf. De missie van VerticalQ is om de wijsheid van onze drie breinen – hoofd, hart en buik – voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken om daarmee complexe vraagstukken aan te kunnen. De methode wordt onder andere ingezet als selectie-instrument. De practioner vraagt tijdens de ervaringssessie steeds om een bepaalde houding aan te nemen en gaat vervolgens druk zetten door met de handen aan te duwen tegen de persoon die de houding aanneemt.

Ervaringssessie
Esther de Haan was samen met Hans van der Velden verantwoordelijk voor de organisatie van deze tweedaagse. Esther: “Hans was ervan overtuigd dat VerticalQ ook dit keer zou leiden tot nieuwe inzichten. Voor ieder individueel én als netwerkorganisatie. Ik was er de vorige keer niet bij en best sceptisch over de effecten van deze methodiek, maar ik ben om! De lichaamsoefeningen en het ‘doorlichten’ van vier collega’s zorgden inderdaad voor verrassende inzichten maar zeker ook voor bevestiging. Zo zijn we als HR-professionals binnen WeAreHR! allemaal sterk in het maken van verbinding. Als toeschouwer zie je letterlijk waar iemand in zijn kracht staat en waar niet. Absoluut waardevol om deze methode beter te leren kennen, bijvoorbeeld om in te zetten bij vraagstukken van klanten maar ook om van onszelf als netwerk beter onze krachten te kennen. Nadat ik als toeschouwer heb kunnen zien hoe VerticalQ in zijn werk gaat, wil ik zelf ook zo’n ervaringssessie ondergaan. De sessie krijgt dus nog een vervolg.”

“Alsof ik in de spiegel keek”

Net als Esther was Bas vooraf best sceptisch. “Dan kun je maar het beste zelf ervaren wat zo’n methode met je doet” blikt hij terug. Toen Mark de reactie van mijn lichaam toelichtte op de druk die hij uitoefende, was het alsof ik in de spiegel keek. Ik herkende het zo! Ik wist van mezelf dat ik als perfector graag alles goed wil doen, maar dat ik dit ook aan anderen opleg, dáár was ik me niet van bewust. Toen ik thuiskwam na de tweedaagse, leidde dat tot een mooi gesprek met mijn vrouw. Zij volgde recent een opleiding om met het DISC-model te mogen werken. Terwijl DISC gaat over hoe je je gedraagt, legt VerticalQ bloot hoe je in de kern echt bent. Een interessante combinatie voor bedrijven met vraagstukken op het gebied van learning & development of organisatieontwikkeling. Hoewel ik mezelf richt op E-HRM opdrachten, is deze methodiek een waardevolle aanvulling in mijn rugtas als projectleider.”