Thema: zelfbewustzijn

Jezelf zijn en blijven in het HR-vak

Half november was er weer een tweedaagse van WeAreHR! voor de aangesloten associates. Marieke Heesakkers en Arnold Hoogendoorn gaven kleur en vorm aan deze editie en kozen als thema: selfawareness, in goed Nederlands zelfbewustzijn. Een terugblik met de twee organisatoren.

Stilstaan bij het ‘zijn’
Arnold: “Bij WeAreHR! tref je harde werkers aan, die zich snoeihard inzetten voor hun opdrachtgevers. Marieke en ik kozen er daarom in de voorbereiding voor om met de groep wat meer de diepte in te gaan. Niet alleen door in te gaan op het ‘doen’, maar juist meer stil te staan bij het ‘zijn’. dat liep als een rode draad door alle onderdelen heen.” Marieke: “In een fijne samenwerking met Arnold is de programma-inhoud tot stand gekomen.” Arnold: “Marieke en ik werkten eerder samen bij Jumbo Supermarkten. Daarnaast volgden we allebei – weliswaar los van elkaar – een opleiding bij Phoenix. Bijzonder en mooi dat we nu samen de tweedaagse organiseerden. Dat had ik op deze manier ook alleen met haar gekund.”

Kwetsbaarheid – vertrouwen – verbinding
De aftrap van de tweedaagse bestond uit casuïstiek en het delen van persoonlijke ervaringen. Dit ging onder andere over wat te doen als het ergens schuurt. Maak je alles dan bespreekbaar? Vaak ligt daar de kans om de diepte in te gaan en om te leren: om stil te staan bij hoe iets verloopt en te voelen wat dat met je doet.

Arnold: “Tijdens de tweedaagse bracht ik een casus in waarin ik me kwetsbaar opstelde. Het ging over een opdracht die ik alweer een tijd terug met veel complimenten van de opdrachtgever goed afsloot maar waar ik mezelf toch bleef afvragen of ik zaken niet anders had moeten aanvliegen. Het is dan spannend hoe anderen reageren als je zo’n casus deelt. In de aanloop naar de tweedaagse hebben Marieke en ik diverse keren besproken hoe dit binnen de groep zou kunnen vallen, maar het mooie is, iedereen bleef aangehaakt. Als je jezelf kwetsbaar opstelt en dat gaat goed, dan geeft dat vertrouwen aan de rest van de groep en leidt het tot meer verbinding. Het werkte door in de rest van de tweedaagse. Belangrijkste is natuurlijk: jezelf zijn en blijven.”

Authentieke zelf
Marieke: “Jezelf zijn en blijven; dat kwam ook terug in de workshop die Onno van Geuns gaf, de Toneelacademie in 4 minuten. Hij had onder andere een aansprekende oefening waarin je werd uitgedaagd om alles van jezelf in een moment te geven (tadaaa!), maar tegelijkertijd dicht bij je authentieke zelf te blijven. Een soort van spanningsveld dat we als interimmers in het HR-werkveld dagelijks tegenkomen. De vloer bij Podium 7 was voor deze workshop en de rest van de tweedaagse ons podium. Een hele fijne plek voor een persoonlijke bijeenkomst als deze.” Arnold: “De workshop was geniaal gevonden en sloot heel mooi aan op het programma!”

Een slagje dieper (mét behoud van humor)
WeAreHR! zal tijdens toekomstige WAT-meetings vast nog vaker de diepte ingaan. Arnold: “Niet geforceerd hoor en zeker ook niet altijd.” Marieke: “We hebben tijdens deze tweedaagse ook gewoon gelachen maar feit is wel dat als je meer van jezelf deelt dat leidt tot meer verbinding. Net dat slagje dieper.” Arnold: “De humor blijft. Oók dit is typerend voor WeAreHR!”

WeAreHR! organiseert twee keer per jaar een tweedaagse voor alle We-ers om kennis te delen en te verdiepen op het gebied van HR. Interesse om je als ervaren HR-professional aan te sluiten bij WeAreHR!? Bel 06 520 617 03 of mail naar info@wearehr.eu