“Krachtig om als HR-professionals via één label naar buiten te treden”

elvira hautvast

Interview met associate partner WeAreHR! – Elvira Hautvast

Interim HR-manager met een voorliefde voor personeels- en salarisadministratie
Zet tien HR-managers en HR-adviseurs op een rijtje en de kans is groot dat ze alle tien een andere opleidingsachtergrond hebben. Zo is Elvira Hautvast oorspronkelijk opgeleid in de kunsten. Echter, vanaf het moment dat zij ruim twintig jaar geleden het HR-vakgebied inrolde, voelt ze de liefde voor dit vak. Sinds januari 2023 is Elvira toegetreden als associate bij WeAreHR!. Zij is beschikbaar voor interim opdrachten als HR-manager.

Je werkt enkele jaren zelfstandig als interim HR-manager. Wat was voor jou de reden om je aan te sluiten bij WeAreHR!?
Elvira: “Om verschillende redenen. Ik merk dat ik het als zelfstandige fijn vind om te kunnen sparren met vakgenoten. Met HR-professionals die nét zo gek op hun vak zijn als dat ik dat ben. Dat kan bij WeAreHR!. Daarnaast vind ik het prettig als ik een groep vakgenoten om me heen heb, die ik blind kan aanbevelen. We zijn meer collega’s dan concurrenten, ook omdat ieder zo zijn eigen specialisatie heeft. De derde reden is dat ik het krachtig vind om als HR-professionals via één label naar buiten te treden. Dat sluit aan bij de vorige reden: we zijn allemaal goed en kunnen elkaar blind vertrouwen. Samen vormen we een krachtig label.”

Hoe kwam je met het netwerk in contact?
“In één van mijn vorige opdrachten werkte ik samen met Michel van Manen, samen met Hans van der Velden oprichter van het netwerk. Michel nodigde mij uit om contact te zoeken als ik zelfstandig zou gaan werken. In 2020 heb ik die stap gezet. Toen vond ik het nog te vroeg om me aan te sluiten. In de loop van 2022 heb ik opnieuw contact gezocht met Michel. Daarna heb ik diverse andere associates gesproken, onder wie Marieke Heesakkers. Ook was ik welkom om een deel van de tweedaagse bij te wonen. Dat verliep allemaal heel vlot en prettig. Toen was voor mij de keuze snel gemaakt om me aan te sluiten.”

Wat is je eerste indruk van WeAreHR!?
“Natuurlijk moet ik iedereen nog beter leren kennen, maar het is een groep professionals met veel liefde voor het HR-vak!”

Wat vind je zelf zo mooi aan het HR-vakgebied?
“Ik geloof erin dat iedereen in elke situatie altijd een keuze heeft. Natuurlijk moeten we werken om in ons levensonderhoud te voorzien, maar doe dan iets waar je achter staat en wat je leuk vindt! Ik houd ervan om mensen te motiveren en te begeleiden bij het doen waar ze goed in zijn. Dat is goed voor de medewerker zelf maar is ook goed voor het bedrijf.”

Wat is jouw kracht of specialiteit in dit brede vakgebied?
“Mijn kracht is dat ik zowel strategisch als pragmatisch sterk ben; ofwel ik ben in staat om de strategie te vertalen naar de concrete uitvoering. Ik heb veel ervaring in HR-proces- en projectmanagement en heb daarbij een voorliefde ontwikkeld voor de personeels- en salarisadministratie. De teams met wie ik heb samengewerkt, vinden mij sterk in het maken van keuzes. Door goed te analyseren, zie ik namelijk altijd praktische oplossingen! Mijn ervaring deed ik vooral op in non-profit organisaties. Ik kan goed aanvoelen of ik bij een bedrijf pas. Daarbij concentreer ik me op opdrachten in Noord-Holland, in en rondom Amsterdam. Dat is de stad waar ik al ruim dertig jaar met veel plezier woon en waar mijn sociale leven zich afspeelt.”

Wil je daar iets meer over vertellen?
“Eén van de dingen die ik echt leuk vind om te doen, is tuinieren. In het voorjaar en in de zomer vind je me vaak in onze volkstuin in Amsterdam-West. Het lijkt me overigens heerlijk om een huis te hebben met meer buitenruimte; dat staat op het verlanglijstje van mij en mijn vriend. Verder ben ik een redelijk fanatieke hardloper en houd ik van kickboksen. En omdat wij kinderen noch huisdieren hebben, blijft er veel tijd over voor het bezoeken van concerten én om te reizen. Dat laatste doen mijn vriend en ik regelmatig; een heerlijke manier van leven waarbij je volledig bij de dag leeft. Het is dat rondzwerven en niet weten waar je uitkomt, wat me zo aanspreekt.”

Is dat ook de reden waarom je koos voor een interim bestaan? Dan ‘zwerf’ je ook van de een naar de andere opdracht.
“Haha, zo heb ik het nog nooit bekeken, maar nu je het zegt! Ik word er in ieder geval niet zenuwachtig van als ik nog niet weet wat mijn volgende klus is. Dit vanuit het vertrouwen dat het altijd weer goed komt. ”

Tot slot, wat breng jij WeAreHR!?
“Ik zie snel hoe mensen nog meer kunnen samenwerken. Binnen WeAreHR! zijn er ook vast nog meer mogelijkheden om elkaar te versterken. Daar draag ik graag aan bij. Mijn eerste doel is om elkaar nog beter te leren kennen.”

Interim een HR-professional nodig?
Neem contact op met WeAreHR!