Intuïtiever werken in 2025?
Drie associates van WeAreHR! over intuïtief werken
in parallel met het werken met paarden
Opeens viel het op: hoe verschillend aangesloten associates bij WeAreHR! ook zijn, een deel van hen heeft minstens één overeenkomst. Zowel Liesbeth van den Steenhoven, Lindsay Postel als Yvette Broumels zijn actief in de weer met paarden. Liesbeth en Yvette recreatief, Lindsay ook professioneel als paardencoach naast haar interim werk als Projectmanager HR en IT. Volgens Liesbeth is de overeenkomst verklaarbaar: “HR is een vakgebied waarbij je naast de inzet van je ratio je intuïtie goed kunt gebruiken; zoals paarden dat van nature doen.” Een driegesprek over intuïtief werken, met paarden als voorbeeld.
HR-vak is intuïtief
Intuïtie gaat over sensitiviteit; snel aanvoelen wat er aan de hand is zónder er diepgaand over na te denken. Liesbeth: “Het HR-vak is ontzettend intuïtief omdat je moet aanvoelen wat er in een organisatie speelt. Het gaat om het te pakken krijgen van de onderstroom; dat wat niet wordt besproken boven tafel krijgen. Dit om te bepalen waar een organisatie staat en naar toe wil, maar vooral hoe je medewerkers erin staan. Zij zijn het belangrijkste gereedschap. Dat betekent: onwijs goed je voelsprieten gebruiken. Van daaruit kun je in verbinding de groei en ontwikkeling van de organisatie en haar medewerkers faciliteren. Je medewerkers hebben het dan naar hun zin, maar je klanten net zo goed. Daarom ben ik er voorstander van om in ons vakgebied HR nog meer vanuit onze intuïtie te werken.”
De ander meekrijgen – contact op zielsniveau
Yvette: “Intuïtief leren werken, is altijd goed. Niet alleen in het HR-vak, maar ook als je aan het opvoeden bent of actief bezig bent met verdere ontwikkeling. In een jeugdzorgorganisatie, waar ik een opdracht via WeAReHR! vervul, wordt paardencoaching vaker als instrument ingezet. Kinderen reageren heel intuïtief. Het kind leert door het gedrag, de reactie van het paard op hem of haar, spelenderwijs hoe je je kunt verhouden tot emoties. Zij hoeven helemaal geen ervaring met paarden of pony’s te hebben. De interactie ontstaat vanzelf en dat alleen werkt al helend.”
Lindsay: “Het leuke van het werken met paarden is dat paarden op een andere manier en op een ander niveau communiceren. Ze kijken als het ware door mensen heen en spiegelen met hun gedrag. Soms zegt een coachee dat hij zich rustig voelt, maar kun je aan het paard zien dat er onrust is. Het paard gaat dan bijvoorbeeld als een dolle te keer in de bak.” Liesbeth: “Mijn vorige paard legde bijvoorbeeld zijn oren plat in zijn nek als ik na een stressvolle dag de stress nog niet van me af had geschud. Hij maakte daarmee duidelijk: ‘jij bent nog niet hier, doe dat eerst maar eens’. Hij maakte op zielsniveau contact.” Lindsay: “Herkenbaar. Als ik na een drukke dag, meteen met mijn paarden wil gaan trainen, dan draait de merrie die ik heb zich om. Alsof het is om mij te laten weten; kom eerst maar eens hier, dan wil ik misschien iets voor je gaan doen. De ruin laat ander gedrag zien maar bedoelt hetzelfde. Hij komt eindeloos knuffelen, maar verzet net zo goed geen stap. Het vraagstuk is steeds hoe krijg je de ander mee?”
Over leiderschap – de kudde volgt
Yvette: “Een heel mooi voorbeeld van het meekrijgen van anderen, vind ik wat er gebeurde met de kudde paarden in het Friese Marrum. In 2011 kwam deze kudde vast te zitten door hoog water. Het lukte maar niet om de kudde van meer dan 200 paarden in beweging te krijgen naar het vaste land. Er ontstond paniek in de kudde. Uiteindelijk zijn toen vier amazones van de ruitervereniging door het water met hun paard naar de kudde toe gewaad. De oudste merrie gaf het voorbeeld ‘kom maar op’ en de kudde volgde als vanzelf. Dat laat zo mooi zien hoe het werkt; in dit geval was er behoefte aan hele duidelijke leider.”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Reddingsactie_paarden_in_Marrum
https://nos.nl/video/308893-vijf-jaar-geleden-de-paarden-van-marrum
Leiderschapsstijl: afstemmen op de doelgroep
Lindsay: “In projecten werkt het net zo. De leiderschapsstijl heb je aan te passen aan de doelgroep. Jouw manier is niet dé manier. Hoe kun je daarin schakelen om mensen mee te krijgen? Ga je duwen? Drijven? Trekken? Mee rennen? Het gaat vooral om afstemmen wat personen nodig hebben om in beweging te komen. Mensen zijn net zulke kuddedieren als paarden; als de een gaat, gaat de rest mee, paarden blijven nooit alleen achter. Anders gezegd, als de directie duidelijk de koers aangeeft, dan gaat de rest meestal mee. Of mensen verlaten de organisatie. Als mensen echt niet in beweging willen komen, is loslaten het enige wat overblijft.”
Volgen van je intuïtie – praktijkvoorbeeld
Liesbeth: “Het volgen van je intuïtie, vraagt om serieus te nemen wat je ziet en voelt, en daarop te vertrouwen. Dat loont. De momenten in interactie met een paard zetten vaak aan tot nadenken. Ook daarin was mijn vorige paard mij tot voorbeeld. Een tijdje terug werd hij ziek. Het was heel onduidelijk wat hij precies had. Met de reguliere dierengeneeswijzen kwam ik niet verder. Door op mijn eigen waarnemingen te vertrouwen en die verder te onderzoeken, in nauw contact met mijn paard, achterhaalde ik dat hij een ontsteking in zijn hoeven had. In de manege begon iedereen om mij heen er wat van te vinden en zich er tegenaan te bemoeien. Ik rechtte mijn rug en bleef het vertrouwen houden om niet de standaard weg te bewandelen maar de voorkeur te geven aan een onconventionele methode. Dat werkte op dat moment. Helaas is hij inmiddels door een lelijke val overleden.”
In het hier en nu
Met hun gedrag dwingen paarden om niet te blijven doordraven maar om in het hier en nu te zijn. Liesbeth: “Door in de realiteit te blijven, ben ik beter in staat mijn werk als HR-projectmanager te doen. Want om in een dynamische organisatie te voelen en te peilen wat er aan de hand is, is het belangrijk dat ik niet te veel in mijn hoofd zit. Als ik eerst naar mijn gevoel luister, heb ik het vaak bij het rechte eind. Precies waarom ik het belangrijk vind om binnen de HR meer vanuit intuïtie te werken en daarop te vertrouwen. Vervolgens betrek ik mijn ratio erbij om te kijken wat de betekenis is van deze constatering voor de organisatie. Aanvoelen en doorgronden.” Yvette: “Mooi om deze ervaringen bewuster mee te nemen in het werk maar ook in wat je verder aan het doen bent. Dus je intuïtie nog meer bewust inzetten en daarop vertrouwen.” Lindsay: “Het gaat om afstemmen met een open houding, zónder het in te vullen voor de ander.”
Vertrouw jij in je werk op intuïtie?
Waar merk je dat aan?
Waarom doe je dat (liever niet)?
PS Wil je als ervaren HR-professional ook deel gaan uitmaken van het krachtige netwerk van WeAreHR!? Stuur dan een berichtje naar info@wearehr.eu. Dat kan overigens ook als je een andere liefhebberij hebt.
Interview: Hennie van de Kar-Vervooren