‘Voeten in de klei en verantwoordelijkheid nemen’

Hoe wordt een samenwerking met een interim HR-professional succesvol? De opdrachtgever en de interim-professional in gesprek.

Uit de praktijk:
Bakker Goedhart en WeAreHR!  

Interim adviseur Arnold Hoogendoorn en algemeen directeur Bart Dobbelsteen van Bakker Goedhart bleken elkaar perfect aan te vullen. Twee compleet verschillende karakters die elkaar versterken. Zo werd de samenwerking meer dan alleen een HR-advies.

De aanleiding
‘Onze HR-manager vertrok vrij plotseling’

De situatie bij Bakker Goedhart was een bijzondere. Moederbedrijf Borgesius, dat brood en specialiteiten levert aan Ahold en Delhaize, nam in 2016 het vier keer grotere Bakkersland over. Een grote stap, die vroeg om een grote herstructurering. Inmiddels is Borgesius-Bakkersland opgesplitst in meerdere zelfstandige bedrijven die sinds 2018 verder zijn gegaan onder de namen Borgesius en Goedhart.

In die situatie stapte Arnold Hoogendoorn, interim HR-adviseur van WeAreHR!, in toen hij dit jaar aan de slag ging voor Bakker Goedhart.

 

Bart Dobbelsteen, algemeen directeur Bakker Goedhart:
“Het komt niet vaak voor dat we voor een interim-oplossing kiezen. We zijn een familiebedrijf. We willen mensen binden en boeien. Om een voorbeeld te geven: van de ongeveer tweeduizend mensen die bij ons werken, hebben er maar tien een interim-aanstellingen. De reden dat we nu wel kozen voor een interim HR-manager, is dat onze manager plotseling vertrok, terwijl het op de afdeling nog niet rustig was na de herstructurering die we een jaar eerder hadden doorgevoerd.

In het gesprek met Arnold Hoogendoorn werd al snel duidelijk dat hij energie kreeg van de verandering die nodig was binnen onze HR-afdeling, waardoor hij meer was dan alleen een interim-manager. Daarbij kwam als extra voordeel dat hij bekend was met Bakkersland.”


De aanpak 
‘Voeten in de klei en verantwoordelijkheid nemen’

Arnold Hoogendoorn, interim HR-adviseur WeAreHR!:
“Dit was een opdracht die perfect bij mij past. Ik vervulde als interim de functie van de HR-manager, maar was ook verantwoordelijk voor het opstellen, doorvoeren en borgen van de nieuwe HR-structuur. Aan de ene kant voerde ik dagelijkse HR-taken uit, waardoor ik feeling hield met de organisatie. Aan de andere kant deed ik wat ik het leukste vind: verandermanagement.

Zo werk ik het liefst: met de voeten in de klei en verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen advies. Een pragmatische aanpak.”

Bart Dobbelsteen:
“Nadat we de laatste jaren al veel structuren binnen het bedrijf hebben aangepast, was het nu tijd voor het HR-huis. Dit is een nieuw terrein voor mij als algemeen directeur met een achtergrond als commercieel directeur. Op zo’n moment moet je dus hulp durven vragen en jezelf laten meenemen door iemand die hier wel in thuis is.”

 


De samenwerking
‘We konden elkaar coachen’

Bart Dobbelsteen:
“Vooral de eerste periode van de samenwerking was heel intensief. We zetten een kruis door de bestaande HR-structuur en tekenden een nieuwe structuur uit. Daarvoor kwamen we wekelijks samen. Die ontmoetingen heb ik ervaren als waardevol. Arnold en ik zijn andere persoonlijkheden, maar we hadden een enorme klik. Daardoor konden we elkaar ook coachen. Ik heb van Arnold geleerd wat HR moet doen, waardoor ik nu ook helder heb hoe we de vacature van HR-manager willen invullen. Andersom denk ik dat Arnold iets heeft meegekregen van mijn commerciële achtergrond: breng de boodschap direct en onderbouw goed wat je doet.”

 Arnold Hoogendoorn:
“Ook voor mij waren de gesprekken waardevol. Over het algemeen gaan ze lang niet altijd over het vooraf bedachte onderwerp. Ik wil meer weten. Ik wil weten hoe mensen de dingen doen die ze doen en waarom ze doen wat ze doen, wat hen beweegt. Dan kan ik aan de slag. Bart heeft dezelfde aanpak. Daarom konden we tijdens die gesprekken snel knopen doorhakken.”


Voor herhaling vatbaar?
‘Er ontstaat energie als Arnold een veranderproces oppakt’

Bart Dobbelsteen:
“Ik zou Arnold zeker aanbevelen. Je ziet bij hem energie ontstaan op het moment dat hij een veranderproces kan oppakken. Daar moet je hem op inzetten. Als onderdeel van een regulier HR proces verdwijnt hij in de massa. Daar zit niet zijn kracht en het goede is, dat hij dat ook weet. Daarom is hij interim-professional.”

Arnold Hoogendoorn:
“Ik ben ervan overtuigd dat je met de juiste klik veel voor elkaar kunt krijgen. Dat heeft deze samenwerking ook weer bewezen. In drie weken tijd kon ik een compleet advies presenteren, een deadline waar de meeste consultants van schrikken. Dat is het verschil met mijn aanpak: ik ben geen consultant die een project doet; ik zoek de opdrachten waar ik het verschil kan maken. Ik zoek de verbinding, werk aan het vertrouwen en wil van daaruit iets extra’s brengen.

Door die pragmatische aanpak pas je niet in elke organisatie. En dat is ook goed. Je moet weten waar je het verschil kunt maken.”

 

Weten wat WeAreHR! kan doen voor uw bedrijf of instelling?
Neem vrijblijvend contact met ons op.